Ердоган за втори път загуби Истанбул! Печели кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу

23 Юни 2019 | 23:01
0 коментара
Политика

Ердоган за втори път загуби Истанбул.

Според предварителните резултати в печели кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, за когото са гласували 53,6% от избирателите, а за съперника му Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер на Турция, са гласували 45,4% от избирателите, съобщава турският вестник Yeni Safak, цитиран от Фокус.

 

Кандидатът за кмет на Истанбул на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдърим прие загубата и дори поздрави съперника си Екрем Имамоглу за преднината му в изборите, след като започна обявяването на резултатите.


Според неофициалните резултати кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу води в изборите с 53,72% срещу 45,37% от Йелдъръм, при 95% отворени избирателни урни.

 

На пресконференция бившият премиер и негов опонент Бинали Йълдъръм обяви, че "засега" води именно противникът му и го поздрави - доказателство, че турската демокрация работи "съвършено", предадоха "Ройтерс" и Си Ен Ен Тюрк.

Часове след предишния вот на 31 март Йълдъръм и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отказваха да признаят поражението. Именно това и последвалата жалба заради нередности доведоха до повторните избори днес.

 

Това е "ново начало" за Истанбул, каза Имамоглу. В първия си коментар, над половин час след този на Йълдъръм, той изрази готовност да работи с президента (и бивш кмет на града) Реджеп Тайип Ердоган "хармонично" и иска да му представи "пътната си карта", с която да се справи с проблемите на града с все по-сериозни инфраструктурни и социално-икономически проблеми, създаващ около 31% от брутния вътрешен продукт на Турция.


Информацията на Анадолската агенция за момента дава на Имамоглу 54.01% от вота, за Йълдъръм са 45.1% от бюлетините. Преброени според сайта на агенцията (към 20 ч. българско време) са над 99% от гласовете.

 

Мащабът на победата

 

Данните потвърждават прогнозите в анкетите от последните седмици. Те предвиждаха победа за Имамоглу с между 1 и 7 пункта, а от над десет проучвания само две дадоха преднина на бившия премиер и един от най-приближените хора на президента Реджеп Тайип Ердоган. Дори една от анкетите на управляващата Партия на справедливостта и развитието в началото на месеца даде на бившия премиер резултат с 3 пункта под този на Имамоглу, кандидата, зад когото застана най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

 

Предстои тези резултати да бъдат потвърдени от избирателната комисия. Урните в Истанбул са общо 31 хил., а оспорване на резултатите само в част от тях доведе до повторните избори днес. Поне 90 минути преди съобщението на Анадолската агенция в социални мрежи и проопозиционни агенции обаче се твърдеше за разлика между 10 и 13 пункта в полза на Имамоглу. При отворени над половината урни се твърдеше за изоставане на кандидата на Ердоган с над половин милион гласа

 

Според в. "Дейли сабах" - англоезично издание на проправителствения "Сабах" - Имамоглу води в 27 от 39 окръга на Истанбул. Разликата между двамата може да достигне 700 хил. гласа и да се превърне в най-сериозното поражение в историята на ПСР. За сравнение на първите за тази година кметски избори в Истанбул загубата на Йълдъръм бе с едва 13 хил. гласа.

 

Освен това Анадолската агенция единствена има право да огласява данни, но тъй като е под контрола на Ердоган, всички предупреждават данните ѝ да се приемат с резерви и да се чакат тези на ЦИК.

 

Победата на опозицията на днешните повторни избори за кмет на метрополията бележи край на 25-годишния контрол на ислямо-консервативния лагер върху кметството в Истанбул - най-големия град на Турция и икономическа столица на страната.

 

Имамоглу, който е от кемалистката НРП, разчиташе също на подкрепата на националистическата "Добра партия" и на прокюрдската Демократичната партия на народите, канализирайки по този начин основните сили, враждебно настроени към Ердоган, отбелязва АФП. 

Днешният вот се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу. Той победи с много малка разлика Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Ердоган. След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.Епицентър/БГНЕС


Очаквайте подробности! 

Добавете Вашия коментар

TOP