Ердоган обяви победа на референдума

17 Април 2017 | 09:26
0 коментара
Общество

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на премиера Бинали Йълдъръм и на председателите на партиите, подкрепящи предлаганите конституционни промени, за да ги поздрави с победата на референдума, предадоха световните агенции, като се позовават на източници от офиса на президента, предаде БТА. Ердоган е заявил, че резултатът от референдума е ясен.

Президентът поздрави с победата на референдума председателя на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и премиер Бинали Йълдъръм, лидера на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели и председателя на националистическата Партия Велик съюз Мустафа Дестиджи, посочи източник от офиса на президента.

Досега са преброени 98,63 на сто от бюлетините. Според последните данни 51,32 процента от избирателите са гласували с "да" на референдума, а 48,63 процента с "не", информира турската телевизия НТВ.

Основната опозиционна партия в Турция ще поиска повторно преброяване на до 60 на сто от бюлетините на референдума за конституционни промени, каза Ердал Аксюнгер, заместник-председателят на партията, съобщи Ройтерс.

Двете основни опозиционни партии в Турция обявиха в неделя, че ще оспорят резултатите от референдума, които най-вероятно ще бъдат в полза на предлаганите конституционни промени, с които правомощията на президента на страната ще бъдат увеличени, предава AFP.

От Демократичната партия на народите (ДПН) заявиха, че какъвто и да е крайният изход от допитването, те ще оспорят две трети от подадените гласове, защото „има индикации за изборни манипулации в рамките на 3-4%“.

По-рано заместник-председателят на най-голямата опозиционна сила в страната – Републиканската народна партия (РНП) Бюлент Тезджан осъди „нарушенията“, извършени от изборните органи, а Ердал Аксюнгер, който също е заместник-председател на партията, заяви че вероятно около 60% от гласовете ще бъдат оспорени.

„Повярвайте ми, тези избори не са приключили“, заяви той пред местен телевизионен канал. „[Резултатът] е напълно невалиден. Декларираме това“, добави той. Аксюнгер уточни, че РНП ще оспори 37% от подадените гласове, но цифрата може да скочи до 60%. „От сутринта регистрирахме нарушения“, заяви той.

Според турските медии лидерът на РНП Кемал Кълъчдаролу е свикал специална среща на партийното ръководство по въпроса.

Лидерът на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви днес, че резултатът от референдума за конституционни промени, разширяващи президентските пълномощия, трябва да се зачита, предаде Ройтерс. Той окачестви резултата като безспорен успех.

Партията на Бахчели подкрепя предлаганите конституционни промени. Според преброени 98,92 процента от бюлетините 51,34 процента от избирателите са гласували с "да" на референдума, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турците трябваха да гласуват на референдум и да одобрят или отхвърлят 18 точки за промяната в конституцията, предложени от Ердоган. Те имаха право да гласуват само с един отговор "да" или "не". Ако турците кажат „да”, президентът ще получи нови, широки правомощия. На практика Турция ще стане президентска република или както някои го наричат "Султанат".

По-рано днес стана ясно, че полицията пречи на работата на наблюдатели на опозиционните партии по време на референдума.

Анадолската агенция съобщи, че най-малко осем души, издирвани от властите за предполагаеми връзки със забранени групировки, са били задържани в избирателните секции днес, предаде Асошиейтед прес.

Заподозрените са били задържани в градовете Адана, Малатия и Трабзон от полицията, която ги чакала в избирателните секции, за да пуснат бюлетината си за днешния референдум за преминаване към президентска система. Най-малко петима души са задържани за предполагаеми връзки във забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Добавете Вашия коментар

TOP