Електропастири пазят от замърсяване езерата в Пирин

04 Април 2019 | 11:04
1 коментара
Общество

Достъпът до седем от езерата в Национален парк “ Пирин“ ще бъде ограничен, защото те са са силно замърсени от пашуването на животни във високите части на планината, предаде БНР.

Предвижда се ограничаването на достъпа до тях с електропастири и последващо възстановяване на естествената им структура.

Замърсените от пашуващи животни езера са в района на Сандански, Кресна и Дамянишкия дял над Банско, каза директорът на парка Росен Баненски.

Другият проблем, който вече е забелязан в неголеми територии на надморска височина около 2000 метра, е короядът по дърветата

. Всички дейности за подобряване на природозащитното състояние на НП „Пирин“ са разписани в проект, финансиран по ОП “ Околна среда“ с близо 6.3 млн. лева , който ще се изпълнява в следващите 43 месеца, припомня БНР.

Добавени коментари

Глупости! публикува:
04 Април 2019 | 22:35
Пиринските езера са замърсени от големия гъз на Росен Баненски!Едно време имаше много повече стока и всичката беше по планината от ранна пролет до късна есен.ЗАМЪРСЯВАНЕ НЯМАШЕ!Тогава нашуваха и едър рогат добитък,и овце,но по-различни от сегашните горски.А сега повечето стада са на паша по полето и овощните градини.Така,че търсете замърсителите другаде.Например в общината и горското!Виж - куроядът е друго нещо!Той е навсякъде!Търсите под вола теле!

Добавете Вашия коментар

TOP