ЕКСКЛУЗИВНО! Пожарът разкри нарушения в Дома за стари хора в Благоевград

14 Май 2020 | 12:00
10 коментара
Общество

Пожарът, който вдигна под тревога институциите на 11 май разкри редица нарушения в дома за стари хора "Св.Петка" в Благоевград.

Припомняме, че възрастните хора бяха евакуирани при огнената стихия от обслужващия персонал, доброволци и пожарникари преди обяд, но вечерта при настаняване обратно в стаите е установено, че външен човек използва услугата на социалното министерство.

Източник на Pirinsko.com, който поиска анонимност сподели, че въпросната д-р Дюлгерова живее незаконно в дома за стари хора вече 4-5 години. Първоначално се е настанила в дома с протекциите на екипа Камбитов и облагодетелствана от социалните експерти в община Благоевград Милена Донева и Маргарита Бербатова. В началото живеела в стаята на своите родители, като е спала на походно легло. В последствие, когато баща й е починал се преместила да спи на неговото легло, и така до вчера.

"В стаята трудно можеш да влезеш, там е пълно с кашони дрехи, обувки и най-различни опаковки във вид на подаръци", допълни източникът поискал анонимност.

Персоналът е правил многократен опит да изгони д-р Дюлгерова от социалното жилище, но безуспешен заради протекциите на екипа Камбитов.

1. Вчера в късния следобяд при проверка на потребителите в сградата е установено нарушението, което е подкрепено и от обслужващия персонал. Д-р Дюлгерова е изведена от сградата на дома заедно с майка си, и към момента обитава къща в село Бараково.

2. Скандалното е, кой разреши на външен човек да посещава Дома за възрастни хора при положение, че на 9 май беше установен инфектиран потребител, мъж на 78 години с COVID-19. Хоспитализация обаче не се е наложила, тъй като той нямал симптоми. Мъжът е върнат в Дома и е настанен в специален изолатор. От тогава кризисният общински щаб подложи социалното жилище под карантина, като бяха взети всички епидемиологични мерки. Но явно разпоредбите не важът за д-р Дюлгерова.

Д-р Елена Дюлгерова е председател на Първи ТЕЛК състав в МБАЛ-Благоевград. Възможно е да е злоупотребила със служебното положение, за да не бъде безпокоявана в най-модерната социална сграда на областния център.

Пожара предизвика цялостна проверка на работата в дома, където живеят около 80 човека.

Другото фрапиращо нарушение е, кой нареди на обслужващия персонал да настани най-трудноподвижните хора на третия етаж. Експерти коментират, че при извънредна обстановка за евакулация е забранено да се използва асансьор, което означава, че трудноподвижните потребители трябва да бъдат настанени на първия етаж в сградата, а не на третия, както в случая създаде допълнителна паника в социалното жилище.

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 331, ал. 1 от Наказателния кодекс. То е започнало с оглед на местопроизшествие, извършен след сигнал за пожар в сградата на „Дом за възрастни“ на ул. „Освобождение“ в Благоевград. Към настоящия момент е установено, че вследствие на пожара, възникнал поради късо съединение на електрическа мрежа в сградата, са изгорели стая 311 и коридорно помещение на трети етаж. Пострадал е седемдесет и седем годишен мъж от гр. Братановци, получил изгаряния в областта на лицето. Той е без опасност за живота и след преглед в Центъра за спешна медицинска помощ в града е бил освободен. Разследващите посочват, като най-вероятната причина за възникване на пожара – неизправно зарядно устройство за телефон.

Кой ще поеме отговорността за 5 годишния престой на д-р Дюлгерова в старческия дом в благоевградския кв.Струмско?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавени коментари

Леле публикува:
23 Май 2020 | 16:36
Виновни няма. Имаше и други случаи които се потулиха, не в дома.Една статия и край. Срам ме е и ме е страх от това което се случва.
Doneva публикува:
18 Май 2020 | 15:54
Не е вярно, докажете го.
Милена публикува:
17 Май 2020 | 11:24
Първо дали е вярно.Ако да уволнения на шефовете, не само на директорката на дома. И прокуратурата да си свърши работата.
tomov ne stava публикува:
14 Май 2020 | 23:20
tomov nqma topki da uvolni nekoj toi e kato ohluvite i zatova nestava za kmet dyrjise kato bavnorazvivashto syshtestvo ne e reshitelen ako beh na negovo mesto vsichki otgovorni v socialnoto vkashti barabar i kmeticata. tomov e slab kmet nemoje da udari na masata . ohliov. leka nosh komunisti
Томов режи до кокал публикува:
14 Май 2020 | 23:06
Балев и Халилова и кметицата Васи Паф са за уволнение . Томов къде спиш режи до кокал
tomasjana публикува:
14 Май 2020 | 20:58
Балев и Халилова са професионалисти и работяги,нямат връзка с писаниците ви.
Тошо публикува:
14 Май 2020 | 15:00
Що, ако си е давала под масата под некой лев, оти да не живее.
Иво публикува:
14 Май 2020 | 14:56
Такава е цялата работа на Шопова и кликата и. Иначе подскачат за 4 дни закъснение на кмета за заличаване на фирмите,техните хора живеят по 5 години на гърба на хората.
ЛЕЛЕ публикува:
14 Май 2020 | 13:20
е нема такава държава, как , кой нали се сещате че няма как това да не се знае от началниците.... а има хора които им се отказваше настаняване, вярно преди 3-4 години, тогова ми се наложи да поискам настаняване на моя близка и ми беше отказано с думите, пълно е и чак като някой напусне, тогава , е близката ми не дочака напускането на някой като тези които незаконно са настанени нам... Кмете , махай веднага началниците, които и да са те, а после нека се извиняват и оправдават......ами ако се беше случило нещо при пожара, пак ли ще се оправдалаха……...не гледай кой на кой е сват, брат , майка, баща или снаха.... махай..
жерев публикува:
14 Май 2020 | 12:19
донева и бербатова да се махат от системата като камбата и шопова също така балев и халилова и рзи къде спът няма контрол няма такава държава хора събодете се кой е кмета ясен ли е томов ли е взимайте в ръце хора това е нагло престъпление да се сезира прокуратурата ако имаше смъртни случаи какво щехте да правите господа качили сте неподвижните грешни хора на последния етаж дисциплинарни уволнения и съд да се забрани на такива хора да работят в социалната сфера.

Добавете Вашия коментар

TOP