Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг, въпреки факта, че е участвала във всяка важна война.

Нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След Освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме.

9. България е една от най-старите Европейски държави, но никога не е променяла името си.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

8. Най-старото златно съкровище в света е открито в България. В повече от 294 гроба са открити над 3000 златни артефакта. Тракийското съкровище е на повече от 6 000 години.

7. Българите са първите хора, които използват кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век.

Днес около 300 милиона души по света пишат на кирилица. А от 2007 г. кирилицата става третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

6. Първият компютър е дело на българина Джон Атанасов. Първият цифров часовник за ръка също е разработен от българин - Петър Петров.

Най-умната жена в света е от Благоевград - Даниела Симидчиева, нейният коефициент на интелигентност е по-висок от този на Айнщайн.

5. Дан Колов, който и до днес е смятан за най-великия борец на всички времена и е легенда в бойните изкуства.

Ученици от столичното 125 СОУ с медали от международно състезание по математика
Ученици от столичното 125 СОУ с медали от международно състезание по математикаИзточник: @125 СОУ

4. Българите са на второ място в света в международния IQ тест и при резултатите от SAT. И на четвърто място в света по жители с висше образование след САЩ, Япония и Великобритания.

3. Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ е изпратена в далечния космос на борда на Космическата совалка ‘Voyager I’ като част от културните артефакти на нашата цивилизация – съобщение до извънземния интелект.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

2. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята. България изнася розово масло за едни от най-развитите държави на света.

1. Топ едно вижте във видеото от канала на vbox7.com top_of_the_tops