Дървеници полазиха затворник, иска 7000 лв. обезщетение от държавата

05 Януари 2020 | 16:55
0 коментара
Криминално

7000 лева обезщетение от държавата поиска лишен от свобода, който излежава присъда в Бобовдолския зандан.

Искът е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в психически страдания – дискомфорт, недоспиване и нарушения на съня, вследствие от неблагоприятни условия, при които изтърпява наказанието „лишаване от свобода“, а именно наличие на дървеници в спалните помещения.

Затворникът описва в исковата си молба до Административен съд – Кюстендил, че във всички помещения, в които е бил настанен при пребиваването си в затвора, разположени на първия и на втория етаж в основния корпус, има дървеници, които пречат на съня му, като му причиняват сърбежи. Според него действията на затворническата администрация са неефективни и не решават проблема. Пред съда са свидетелствали и лишени от свобода, както и длъжностно лице от затворническата администрация.

Според показанията на затворниците в помещенията има дървеници въпреки дейностите по обезпаразитяване, които се извършват на всеки два месеца. Действително потърпевшият е страдал от ухапванията от дървениците, които му пречат да спи и му се налагало често да се мокри с вода за облекчаване на дразненията. Свидетелят обаче е на мнение, че служителите на фирмата за дезинсекция не действат правилно, тъй като третират с препарати само част от помещенията, а не цялата площ и така ефектът е незначителен.
В крайна сметка съдия Галина Стойчева отхвърли предявения от затворника иск за заплащане на обезщетение в размер на 7000 лв. за неимуществени вреди, изразяващи се в психически страдания – дискомфорт, недоспиване и нарушения на съня. Съдебното определение подлежи на обжалване пред втора инстанция – Върховен административен съд.

Добавете Вашия коментар

TOP