Дървата за огрев в Благоевград са на привършване

17 Януари 2017 | 16:55
0 коментара
Общество
Дървата за огрев в Благоевград са на привършване

Студената зима, която е в разгара си рязко повиши консумацията на дърва за огрев в Благоевград. Тук твърдото гориво е основно отопление за зимата и не са малко гражданите, които вече се притесняват.

„Складовете ни вече се изпразниха“, каза един от стопанисващите борса за дърва за огрев, които са опасали областния град на Югозапада.

„Имаме още много дърва в наличност, нарязани метровки, но те са в сечищата, високо в планината, а сега в снега камионите ни не могат да стигнат до тях. Разбираме хората, нямат достатъчно пари, за да си заредят през есента наведнъж 10-15 кубика дърва за цялата зима. Повечето зареждат по 2-3 кубика, а ние им ги извозваме в рамките на общината безплатно. Днес до обед съм върнал 5 души, няма дърва”, допълни бизнесменът.

Единствено в склада на Югозападното държавно предприятие има все още резерви, където се насочват нуждаещите се:

„Около 500 пространствени кубически метра широколистни дърва за огрев - основно букови и дъбови, има към момента в централния склад на „Държавно горско стопанство Благоевград”, който се намира в разсадника на стопанството“, казаха от ЮЗДП.

Метровките са на цена от 80 лв./кубик с ДДС. От този отоплителен сезон „ДГС Благоевград”  предоставя възможност на домакинствата от областния град да закупят готови за употреба нарязани, нацепени и натоварени дърва, като в този случай цената е 87 лв./куб. метър с ДДС.  За по-голяма точност дървата се премерват като метровки и после на специална новозакупена от нас машина се нарязват и нацепват пред очите на клиента. Транспортните разходи в рамките на града са около 15-20 лв. и са за сметка на купувача.

„ДГС - Благоевград” е единственото поделение на ЮЗДП, което има склад в рамките на града. Всички останали поделения на предприятието предлагат дърва за огрев от т. нар. временни складове в гората, които поради усложнената зимна обстановка в момента са трудно достъпни./Е79

Добавете Вашия коментар

TOP