ДПС пое курс към смяна на властта в България. На първото си заседание след парламентарните избори централният съвет на Движението за права и свободи задължи всичките си структури, народните представители и евродепутатите да водят политика на „демонтаж” на управляващата коалицията.

„Участието на националистите във властта е шамар върху демократичното лице на България, минира европейското бъдеще и е заплаха за стабилността на страната. Езикът на омразата, омразата в действие и агресията са на власт”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За осъществяване на този „демонтаж” представителите на ДПС ще използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството.

„Постоянна тема за ДПС е участието на националисти във властта и ще бъде постоянна тема до момента, до който тази власт бъде демонтирана”, коментира пък депутатът Йордан Цонев.

Според Карадайъ „ГЕРБ подражава на националистите. Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но тяхната политика и поведение загробват държавата”.

„Предстои да се срещнем с колегите от БСП и да поставим на масата темата за вот на недоверие”, добави той

Карадайъ посочи, че „преформатирането на управлението е задължително, независимо дали с предсрочни избори. Ако има предсрочни избори, те трябва да се състоят догодина”.

Запитан за здравословното състояние на почетния председател на движението, Карадайъ отвърна, че вчера е имало четири часа и половина заседание с присъствието на Ахмед Доган, което говори за неговото здраве.