ДПС избира ново ръководство напролет

29 ноември 2019 | 17:02
0 коментара
ДПС избира ново ръководство напролет

ДПС избира ново ръководство на национална отчетно-изборна конференция на 26 април 2020 г.

Датата е избрана, защото точно преди 30 г.  в същия ден е получена съдебната регистрация на движението. Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет, на което бе направен анализ на отминалите местни избори и бе насрочен форумът.

Лидерът на ДПС заяви, че не се притеснява от конкуренция, защото всичките му съпартийци са свободни да издигат кандидатури.


"Най-нормално е", каза той по повод очакваната конкуренция с други кандидатури. "Уставът го позвовлява, отиваме на конференция".

"Всеки е свободен да избира, да бъде избиран и да предлага", коментира Карадайъ.

Номинациите за лидер на ДПС ще се събират писмено до 19 април, уточни още той.

"По устав предстоят много отчетно-изборни събрания на местните ни съвети, които, освен че ще изберат ръководствата на местните съвети, ще изберат делегати и за общинските конференции. Предстоят ни 265 общински конференции, които ще изберат общинските ни ръководства,  предстоят ни 28 областни конференции, които ще избират областните ръководства и делегати. Целият този процес до провеждането на националната ни конференция предпоставя взимане на решения и правене на предложения", обясни Карадайъ.

На заседанието е била дадена много добра оценка на резултата на партията на отминалите местни избори.


ДПС отчита, че е единствената политическа сила, която запазва еднакъв резултат от трите последни избора - парламентарни, европейски и местни.

„Анализът беше много задълбочен и конструктивен, като се отчете, че безспорно изборните резултати са много добри. В тези избори резултатът ни е 47 кметове на общини, което прави над 25% увеличение. Освен това са избрани 916 общински съветници, 671 кметове на кметства. Изборните резултати са много добри“, обобщи той.

„На последните парламентарни избори ДПС имаше 315 000 гласа, на евроизборите – 320 000, на местните – 310 000 гласа. Това дава повод и основание, да кажем че няма друга политическа партия, която има еднакъв изборен резултат“, продължи с примерите Карадайъ.

Той добави, че Централният съвет е приел и две декларации.

„В едната призоваваме всички свободни граждани и всички партии да се преборим с арогантността и цинизма на управлението, с омразата и агресията, и с разделението и противопоставянето, за да гарантираме демократичното и евроатлантическо развитие на страната, за да извършим нужните реформи и да реализираме ускорено догонващо икономическо развитие на България“, посочи той.

По думите му феноменът на арогантност в управлението се проявява в законодателните органи и на централно, и на местно ниво, а най-вече и в изпълнителната власт.

„Не се изключваме от този процес, затова правим и общ призив към всички“, добави още Карадайъ.

Втората декларация на движението пък е призив за конструктивен надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност за насилието над жени и деца. Както и за „преодоляване на популистките и подвеждащи тълкувания на актове, касаещи основаното на пола насилие“.

Запитан каква е позицията за ратификацията на Истанбулската конвенция след приетата вчера резолюция на европарламента, Карадайъ отговори:

„Ние имаме ясна и категорична позиция за Истанбулската конвенция. Ако беше подложена на гласуване в Народното събрание, ние щяхме да гласуваме „за“. Всички фракции в европарламента са съвносители на приетата вчера резолюция. А доколкото до двойните стандарти на определени политически формации, едни в Брюксел, и с обратни действия в България, този въпрос също сме го коментирали“.

„Аз мисля, че хората, които бяха на посещение в САЩ, и кадрите, показаха съдържанието на това посещение. Преди самото посещение имаше ред отрицания, които бяха в основата на самото посещение. Да се запознаем първо с резултатите от това посещение и след това да направим нашите анализи“, каза той.


Добавете Вашия коментар!