"България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС. И ако днес сме пред паметника на Тюркян, това е защото Тюркян е символ на стотиците жертви, които ни обединиха", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в село Могиляне пред паметника "Тюркян чешма".

Днес ДПС почете паметта на жертвите преди 33 години по време на мирните протести срещу т. нар. „възродителен процес“ в кирковското село Могиляне и в Момчилград. ​Проявите на ДПС и ДОСТ не се сблъскаха, а се редуваха. 

Хиляди хора от Кърджалийския регион се събраха край Тюркян чешма в Могиляне,

издигната в памет на убитото по време на мирна демонстрация преди 33 г. на тази дата 18-месечно момиченце. Над два часа оратори от ДПС, депутати и гости от Турция и Гърция произнасяха речи, и припомняха трагичните събития.

"Бих искал също да се поклоня и на нашите герои-политически репресираните. Дълбок поклон! Нося ви поздрави от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган." каза председателят.

Председателят на ДПС припомни мрачните събития, свързани с погазването на изконните човешки права на турците и мюсюлманите и съпротивата срещу посегателствата на комунистическия режим, която в крайна сметка доведе до падането му. “Първата демократична партия, която се регистрира 89-та година се казва Движение за права и свободи. 27 години проповядваме мир, толерантност и демокрация. 27 години искаме да има мир и стабилност, да има просперитет, да има сигурност за нас, за нашите деца, за нашите поколения”, заяви Карадайъ.

Той остро осъди всички опити за разцепление и разединение,

защото те се отразяват негативно на стабилността в страната. Мустафа Карадайъ поздрави всички, уважили събитието и заяви, че това, че тази година на площада има пет пъти повече хора от миналата година е знак за необходимостта от обединение.

“Защото днес са на власт онези, които бият нашите майки на границата. Днес са на власт онези, които в центъра на София палят молитвени килимчета по време на петъчна молитва. Днес са на власт онези, които излизат с призиви за прекрояване на границите. А прокуратурата се прави, че не вижда и не разбира какви престъпления се извършват. Това минира бъдещето на нашата Родина. Тези националисти и фашисти говорят, че ще ни смачкат. Ние призовахме институциите в България – президент, премиер, председател на НС, да вземат отношение, но няма резултат. Но идват тук и застават пред вас и казват, че са за европейско развитие на България. Това е лицемерие и наглост.“, категоричен бе лидерът на ДПС.

Карадайъ предупреди, че всеки, който работи против това обединение, не е наш опонент - той е наш враг. А ако е един от нас, той е предател.

И затова ние оценяваме нуждата на политическото време и тази оценка получаваме от този площад и призивът ми е към всички онези, които са били подведени и излъгани, тези които имат честни сърца и души и пред себе си могат да кажат „Да аз сгреших” те ще намерят правилния път и те имат място под знамето на ДПС.

Само че тези - лицемерните, тези които имат заден план, тези , на които душите не са чисти, тези , които за лична сметка, изгода и позиция искат да лицемерничат - техните души нямат да намерят правилния път и няма да си намерят мястото...

Лидерът направи политическа равносметка на отминаващата година. Той поздрави всички за това, че независимо от всичко са отстояли ценностите на ДПС. “Ако трябва да определим политик на годината, то това е всеки един избирател на Движението за права и свободи, който отстоява демокрацията, правата и свободите, мира, стабилността, толерантността в нашата Родина”, заяви Карадайъ.

"Имахме и много активна международна дейност. Тази политика на ДПС е за Нобелова награда, защото Българския етнически модел е признат модел в Европа и света. Направихме и балканска конференция за интегрирането на Балканите в ЕС. Основата на тази интеграция може да бъде единствено и само Българският етнически модел, чийто автор и идеолог е философът д-р Ахмед Доган. Ние ще продължаваме нашата политика в тази посока. В Европа получихме голямо признание Илхан Кючюк с таен вот беше преизбран с най-много гласове за зам.-председател на партията АЛДЕ. Това е голямо признание за всеки един от този площад, това е мястото на ДПС.