Докараните българчета от Италия без симптоми на коронавирус

27 Февруари 2020 | 12:06
0 коментара
Общество

Докараните български ученици с правителствения „Еърбъс” късно снощи от  Италия без симптоми на коронавирус.

Това съобщиха от Военно-медицинска академия. Лекари от там излетяха със самолета, за да приберат тийнейджърите.

И 20-те ученици, както и 4-та техни преподаватели бяха транспортирани с правителствения „Еърбъс“ от Италия. Самолетът кацна през нощта около 03.00 ч. българско време на летище Варна. Групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към ВМА, поясниха от военната болница.

От там увериха, че по време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми – и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички са дадени допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

Зам.-образователният министър Таня Михайлова пък уточни, че през тези две седмици учителите и директорите, които са били с учениците и също трябва да бъдат под карантина, ще бъдат в служебен отпуск. „Той няма да бъде за сметка на платения им годишен отпуск. Тази инструкция е направена още в понеделник и по отношение на болничните в нашата система няма проблем“, допълни тя.

Учениците и техните преподаватели от  Каварна са били  в Италия по програма „Еразъм+“. Те са пребивавали в малко градче близо до Милано, където случаите на заразени с Covid-19 продължават да сеувеличават.

Добавете Вашия коментар

TOP