Добре дошли в детския отдел на Регионалната библиотека в Благоевград

21 Септември 2018 | 17:15
0 коментара
Култура

Детско утро под надслов „Сълзите на мама” На 21 септември от 12.15 ч. в Читалнята на Детския отдел се проведе Детско утро под надслов „Сълзите на мама” по случай 120г. от рождението на Димитър Талев (роден 1 септември 1898г).

Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІІ клас на ІІІ ОУ „Д. Талев” с ръководител г-жа Мила Чолакова. Димитър Талев е патрон на библиотеката и на училището.

На тържеството представихме книгата на Димитър Талев с приказки за деца „Сълзите на мама“. Библиотекар от отдела представи биографични сведения за Димитър Талев.

Учениците представиха текстове от произведението „Сълзите на мама“ и др. приказки. За горчив извор от майчини сълзи се разказва в творбата „Сълзите на мама“.

В приказката главният герой е едно момче Кочо, което прави много бели . Авторът в приказна форма чрез съня му, показва на Кочо , че с лошите си постъпки огорчава много своята майка.

От пакостите му тя пролива горчиви сълзи. От добрите му постъпки плаче с радостни сълзи. Кочо в съня си отпива глътка вода от извора от сълзите на своята майка, пролети заради него и това го променя изцяло и той става добро момче. С децата направихме литературен разбор на творбата.

Третокласниците оцветиха портрети на Димитър Талев, корици на негови книги и илюстрации от сборника „Сълзите на мама“. С детските рисунки направихме изложба в библиотеката.

Добавете Вашия коментар

TOP