Днес е Тодоровден - празник на коневъдството и на конния спорт

24 Февруари 2018 | 07:33
0 коментара
Общество

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. Той бил млад воин от Мала Азия, загинал като мъченик за вярата си в Христос.

Имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

50 години след смъртта на светеца,  гонителят на християните император Юлиян Отстъпник  продължавал да иска възраждане на езичеството. Той решил да се подиграе с вярващите, като наредил  на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара на християните. Така в дните на строгия пост преди Великден, те щели да бъдат подиграни и обявени за езичници. Но свети Теодор се явил пред цариградския архиепископ Юлиан, предупредил го за коварния план и така вярващите били известени.  Той  заръчал да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил, че те трябва да си приготвят коливо – жито.  Предупредени, християните не купили никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден е празник на коневъдството и на конния спорт.Тодоровата събота е ден за кушии. В цялата страна се организират състезания с коне. Затова празникът се нарича още Конски Великден.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби.

На 24 февруари българската православна църква отбелязва деня на Св. Тодор Тирон.

Той се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Тодоровден е празник и на разложкото село Бачево.

Празникът е изключително популярен с конските кушии в населеното място, които представляват интерес както за местните жители, така и за много туристи.

Мероприятието ще започне с литургия в местната църква и ще завърши с празничен концерт. Тържественото откриване на празничния ден е в 10.00 ч. в центъра на с. Бачево.

Програма за празника:
1. Тържествено откриване-10.00 часа в центъра на селото.
2. Литургия за здраве и берекет.
3. Ритуал по захранване на конете.
4. Провеждане на традиционните конни състезания и надтегляне - 11.00 часа в местността „Власовица”.
5. Награждаване на участниците-15:30 часа.
6. Празничен концерт в центъра на селото-16.00 часа.

Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена. Сборният пункт е местността Беглико между селата Крупник и Черниче, тази събота - 24-ти февруари от 11:00 часа.
 
Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет на поляните край селото и ще бъде извършено ритуалното захранване на добитъка. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории- лека и тежка група коне. Организаторите на празника- община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните - първенци в състезанието има „вкусна” награда. 
Атракцията на тазгодишните кушии ще бъде надбягванията с магарета.
 
За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото.
 
 РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КОННИ НАДБЯГВАНИЯ 
 
ТОДОРОВДЕН  2018 г.
 
Пускат се по трима състезатели, като всеки първи остава за финала. Останалите се елиминират.
След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар. 
 Участват две категории – лека и тежка, в които участниците ще теглят товари на 40 м разстояние за 4 минути. Конете в леката категория ще теглят товар от 500 кг, а в тежката – от 700 кг.
 
ВАЖНО!
Участници, които удрят конете, ще бъдат елиминирани! 

Добавете Вашия коментар

TOP