Днес беше почетена 100- годишнината от изграждането на Военен паметник „Дрангова чешма”, община Петрич

16 Април 2016 | 18:10
0 коментара
Общество
Днес беше почетена 100- годишнината от изграждането на Военен паметник  Дрангова чешма”, община Петрич

Обсъди се идеята за учредяването на стипендия на името на                                       полк. Борис Дрангов във Военна Академия „Георги С. Раковски”, София

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подари на Началника на отбраната на Република България почетния знак на община Петрич и препис на речта на полк. Борис Дрангов. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов връчи на кмета Димитър Бръчков почетния знак на Генералния щаб на БА и почетния знак на Министерство на отбраната.                                                                  С подобаваща тържественост община Петрич и Министерство на отбраната почетоха 100 години Военен паметник „Дрангова чешма”. Стотици петричани дойдоха, за да се поклонят пред подвига на българските синове дали живота си за свободна България. В проявата, съгласувана с протокола на военното ведомство се включи и представителния духов оркестър на Сухопътните войски.                                                                                                                                     

Официални гости на честването в община Петрич бяха: зам. министър на отбраната  Димитър Кюмюрджиев, Началник на отбраната- ген. лейтенант Константин Попов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, предс. на ОбС Петрич Георги Динев, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Началник щаб на сухопътните войски - бригаден генерал Валери Цолов, Райна Дрангова - внучка на полк.Борис Дрангов,  Началник на национален военен университет „Васил Левски” Велико Търново- бригаден генерал Пламен Богданов,  Началника на Военна Академия „Георги Раковски” -генерал-майор Тодор Дочев, подп. Иван Иванов – командир Военно формирование 26 400 Благоевград, генерал-лейтенант Стоян Топалов-предс. на централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Васил Василев – предс. на общобългарски комитет Васил Левски,  народни представители от 43-то НС, директори на областни дирекции, кметове на общини от област Благоевград, общински съветници, кметове на села, учители, ученици и представители на неправителствени организации.

Началникът на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов прие почетния караул пред Военен паметник „Дрангова чешма”, община Петрич.                                                                                                                                    „Военният паметник – чешма , построен по нареждане на полк. Борис Дрангов, в памет на загиналите от пети македонски полк е доказателството към думите на един от неговите войници, писателят Чудомир, който казва „…Дрангов беше голям педагог, сърцевед, когото чувствахме повече като добър баща, отколкото началник…”  и полковника направи това, което всеки баща би направил за синовете си…”, отбеляза в приветственото си слово кметът на община Петрич Димитър Бръчков.                                                                                                                       „Водата е живот. Тук преди построяването на Дранговата чешма не е имало нищо. След това вече имаме едно китно село. Това е Българската армия. Тя умее не само да воюва, но и да гради. На България и трябва не само модерна армия, но и армия със силен дух. Полк. Дрангов е Българската армия”, каза в словото си Началникът на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов.                                                                                                                                        Панихида в памет на загиналите от пети пехотен македонски полк на 11-та Македонска дивизия отслужи  Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.                                                                                                              Илиан Димитров от I ОУ „Кочо Мавродиев” гр. Петрич се включи с произведение от народното творчество посветено на пети македонски полк с командир полк. Борис Дрангов. С патриотична песен участваха и възпитаниците на Общински детски комплекс Петрич.                                                                                                          Цветя и венци в знак на признателност към делото на загиналите от пети пехотен македонски полк поднесоха всички официални гости, ученици от училищата в град Петрич, политически партии, граждански сдружения и неправителствени организации. 

Добавете Вашия коментар

TOP