Димитър Ганев: При социален взрив, може да има оставка на Борисов, но не и предсрочен вот

08 Юли 2020 | 05:45
0 коментара
Политика

Градусът на политическото напрежение видимо се покачва, броят на установените носители на Ковид-19 – също. Увеличават се и прогнозите за социални катаклизми наесен в резултат на икономическия спад, регистриран не само у нас, но и в световен мащаб.


Налице е умора от дългогодишното управление на ГЕРБ, но и политически вакуум, към който са се устремили нови политически проекти, и всички те – с анти-ГЕРБ насоченост – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, който получи зелена светлина за регистрация; платформата „Изправисе.БГ“ на Мая Манолова, второто издание на ГЕРБ на Цветан Цветанов, дори обвиняемият Васил Божков анонсира „Българско лято“ и предвеща бури за сегашната власт.


Ако припомним атаките лично срещу Борисов (аудиозапаси, снимки), както и войната с президента, възниква един основен въпрос:

 

Не е ли по-добре за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?


С това питане Епицентър.бг се обърна към водещи политолози и социолози. Сега ви предлагаме мнението на Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“.

По-добре ли е за Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни избори?

Политологът Димитър Ганев е категоричен:

 

„Борисов няма политически интерес от подаването на оставка и предсрочни парламентарни избори по няколко причини. Основната е, че предсрочни избори минават през служебен кабинет на Румен Радев. Това означава, че Борисов ще предаде цялата власт на своя отявлен политически опонент.
Няма конституционен механизъм за предсрочни избори без служебен кабинет.
Да си представим ситуация, при която срещу ГЕРБ има очевидно враждебен служебен кабинет. Кабинет, който няма да прилича на този, начело на който беше проф. Огнян Герджиков. Самият проф. Герджиков и съставът на неговото правителство бяха доста балансирани. Беше търсен и постигнат баланс - да не е много ляв или много десен, без ярки партийни фигури. И изборите минаха добре през 2017 година. Нищо подобно обаче няма да видим сега. Призна го и самият Радев.“

Хипотезата за служебен кабинет на президента, който този път ще търси пълна ревизия на управлението, очевидно е елемент, който определя решението на премиера и управляващото мнозинство да изкарат мандата си докрай. Но възниква и друг въпрос: поема ли риск Борисов, ако политическото напрежение продължи да се покачва, епидемията се развихри, социалното недоволство се прехвърли на улицата?

„Ако политическото напрежение се покачва, ако епидемията се развива и Борисов губи от присъствието си във властта, той има друг ход – оставка на кабинета, но не и предсрочни парламентарни избори. Конституционната процедура, знаем, е следната: президентът връчва мандат на първата политическа сила, в случая – ГЕРБ. Борисов може да сформира втори кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

 

Идеята на такъв ход е да се отпуши социалното напрежение, да се потърси нов кредит на доверие и своеобразен политически рестарт.

 

Сценарият е възможен при условие, че се случат форсмажорни ситуации, които в момента са непредвидими и за Борисов е по-изгодно да не остава начело на изпълнителната власт.

 

Има определени предимства от това да си на власт, докато правиш избори – разполагаш със силен инструмент какъвто е бюджета, можеш да задаваш дневния ред и да показваш управленски резултати.

 

Дали Борисов ще е премиер на второ правителство на ГЕРБ, зависи от политическата ситуация, която няма как да предвидим. Ако Борисов реши, че е по-добре да даде заден за няколко месеца до провеждането на редовни парламентарни избори през март догодина, то тогава може да се състави кабинет, който не е с министър-председател Бойко Борисов. Може да е и с премиер Борисов, но в по-широка конфигурация и консенсунс в рамките на това Народно събрание, въпреки че изглежда сложно за реализация на този етап.

 

Експертен кабинет също е вариант, който зависи от ситуацията и необходимостта да се тушира евентуално социалното напрежение.


Има само една политическа сила, която е готова за избори в момента – ДПС. Движението има възможност за бърза мобилизация по места и силна изборна машина.

 

Хоризонтът за ГЕРБ е март 2021 година. Машината при ГЕРБ е голяма и трябва време, за да се задвижи.

 

БСП се намира в тежка вътрешна ситуация, пред пряк вот за лидер и разделение, което е вътре в партията. Независимо от резултата през септември, раните, които се отвориха сега, няма да бъда затворени лесно. БСП в момента е в най-неудобната ситуация за избори.

 

Що се отнася до новите политически проекти, и Трифонов, и Манолова, и Цветанов имат пред себе си много път. Техният хоризонт също е март 2021-а. Все още нямат изградени структури, и са в процес на изграждане на политически образ.“Епицентър

Очаквайте още мнения

Добавете Вашия коментар

TOP