Димитър Бръчков, кмет на община Петрич: Проблемът на селата Първомай, Струмешница и Ръждак за собствеността на земята под черквите бе разрешен успешно от нас

07 Декември 2016 | 15:47
0 коментара
Общество
Димитър Бръчков, кмет на община Петрич: Проблемът на селата Първомай, Струмешница и Ръждак за собствеността на земята под черквите бе разрешен успешно от нас

Проблемът на селата Първомай, Струмешница и Ръждак за собствеността на земята под черквите бе разрешен успешно от нас. Това каза на пресконференция кметът на община Петрич Димитър Бръчков във връзка с отчитане на дейностите реализирани през първата година управление

По думите му близо 5 000 души са страдали от това, че не са имали осветени черкви, защото през годините не е имало кой да придвижи процедурите.

Реформата в МБАЛ „Рокфелер” чрез обединението с МБАЛ „Свети Врач” ЕООД Сандански, придобиването на собственост от Община Петрич върху имот от 53 дка за градски парк, въвеждането на „Синя зона”, членството на ОФ „ВиК” ЕООД в Асоциацията на водните дружества, инфраструктурните подобрения по третокласната пътна мрежа в резултат на добрата комуникация с държавата, първият етап от процеса за изграждане на Дом на покойника – това са основните аспекти, които кметът Димитър Бръчков открои като значими за година управление.

Градоначалникът изрично уточни, че много внесени проекти на общината, чакат отговор за финансиране, като част от тях имат предварителното нужно одобрение.

„Искрено вярвам, че каквато и да бъде действителността оттук насетне няма да има правителство, което да си позволи да зачеркне с лекота добрите инициативи на общините по места”, посочи кметът.

„Стартирахме избор на изпълнител и вече имаме избран такъв за „Дом на покойника” и паркинга до гробищния парк. Това бе процес, който от много години се бавеше и се говореше в пространството. Изключително подкрепян от обществото и съм сигурен, че след време ще се поздравим с реален резултат”, каза още Бръчков.

Той коментира и това, че е била предложена нова транспортна схема на Общински съвет – Петрич, която е била гласувана от общинските съветници.

„Искам да напомня, че до сега петричките общински автобуси не влизаха и не спираха на благоевградската автогара, но сега вече спират. В новата общинска транспортна схема има заложени и нови транспортни линии, които ще осигурят по-бързото и безопасно движение на пътниците. В новия бюджет за 2017 година ние, като общинско ръководство ще предложим и към Общински съвет гласуването на автобусни спирки”, добави Бръчков.

Той изказа благодарността си за конструктивния диалог към всички общински съветници, независимо от политическите партии, както и за помощта, която му е била оказана от народния представител от ПП ГЕРБ Димитър Танев.

"Предвиждаме обособяването на индустриална зона на Община Петрич. През годината това, което направихме като стъпки е придобиването на 500 декара на бившето стрелбище – това е зоната над сондата. Наша цел е обособяването на тази зона като бъдеща индустриална зона на град Петрич изнесена извън града, за да не натоварва инфраструктурно градската част”, каза кметът Бръчков.

По думите му тази зона ще позволи на чужди инвеститори, независимо дали са гръцки, български или от друга националност да се развиват.

„Това ще им даде възможност да построят свои предприятия, да създадат работни места, да вложат средства в нашата икономика”, подчерта Бръчков.

Той отбеляза също, че през тази една година от управлението на него и екипът му изцяло асфалтиран е бил пътят Рибник – Петрич с всички допълнителни съоръжения като водостоци, мантинели, маркировка. „Да не забравяме, че по наше предложение което се внесе към Агенция „Пътна инфраструктура” се направи и допълнителна лента за отбивката за местността Рупите, която е изключително важна стратегически за нас, защото голяма част от туристическия поток минава именно през този път. Знаете, че това беше път, който създаваше опасност за всички пътуващи като входно – изходна артерия за местността Руптите”, заяви Бръчков.

Кметът на Община Петрич добави, че е бил изкърпен и пътя Кърналово – Първомай.

„Съвсем нов мост се направи на Кърналово посока Михнево. Знаем, че това е един изключително натоварен път, през който преминава селскостопанските производители. Това са огромни живи села, които имат необходимост от тази инфраструктурна придобива”, посочи Бръчков.

Кметът на Община Петрич коментира и това, че през 2016 година Петрич е първата община в Област Благоевград и втората в България, където е било въведено религиозно обучение. „95 % от родителите записаха своите първокласници и децата в предучилища възраст на религиозно обучение, чиято идея е чрез него да се вменят ценности на нашите деца, за да може да ни наследи едно морално по-извисено поколение”, каза Бръчков.

„Като обобщение искам да кажа, че голяма част от секторите, които засегнахме, реформите, които на първо четене срещат отпор, защото имаме едно дългогодишно статукво и резултата от това дългогодишно статукво към днешна дата е трагичен. Ще продължим с курса, който сме предприели и съм сигурен, че ще вървим в правилната посока и времето и хората ще го докажат”, заяви Бръчков.

Добавете Вашия коментар

TOP