Денят на Страшния съд лъсна изобразен в църква в Джигурово

20 Август 2018 | 14:55
0 коментара
Култура

Денят на Страшния съд е изобразен в църква в Джигурово

Влага съсипва вековен стенопис в благоевграското село Джигурово. Това възнегодуваха пред "България Днес" местни жители.

Възхитителната творба се намира в църквата "Св. апостоли Петър и Павел", която отваря врати преди близо 100 години. На стенописа е изобразена страховита сцена от Деня на Страшния съд. Според християнската вяра тогава Господ ще раздава справедливост между хората - праведниците ще бъдат възнаградени, а грешниците наказани. За първите е отреден рай, а за вторите ад.

Адско е и положението със стенописа. Таванът на църквата е разрушен и дъждовната вода директно се стича по религиозната рисунка. Влагата, която напуква стените, е започнала да атакува и стенописа, който е сериозно застрашен от пълно съсипване.

Според местните жители храмът "Св. апостоли Петър и Павел" не е ремонтиран повече от три десетилетия и окаяното му състояние е логично. Хората се надяват да се появят дарители, които да помогнат за спасяването на църквата, в която поколения джигуровчани са палили свещ за здраве.

Благоевградското село стана популярно преди време, когато се разчу, че в населеното място се строи нова църква. Интересното при нея е, че е копие на храм-паметника "Св. Александър Невски" в София. Според архитекта на сградата приликата с храм-паметника не е търсена. По-скоро за вдъхновение му послужила светата обител "Свети Седмочисленици" в столицата. Новият религиозен храм в Джигурово също ще носи името "Св. апостоли Петър и Павел".

Въпреки градежа на новата църква местните настояват да не бъде оставена на произвола на съдбата и старата. Още повече че няма яснота кога новият храм ще бъде завършен.

"Всичко се прави с дарение на местните хора, община Сандански и Дирекцията по вероизповеданията. Успяхме да направим грубия строеж за 8 месеца. В селото имаме и мюсюлмани, и те дадоха пари. Парадоксално, всички сме вперили усилия в новия храм, а старият ще рухне на главите ни. Не знам колко пари са дадени, предшественикът ми е председател на инициативния комитет. Но вероятно ще са нужни 200 000 лева и до края на годината трябва да бъде готов", коментира пред местните кметът на Джигурово Тодор Тетимов.

Добавете Вашия коментар

TOP