Ден 41: Протестиращите хвърлят яйца и домати по сградата на МВР

18 август 2020 | 21:17
1 коментара
Ден 41: Протестиращите хвърлят яйца и домати по сградата на МВР

Продължават антиправителствените протести в 41-ия ден от началото им. И днес протестиращи се събраха пред Президентството, за да поискат оставка на правителството и на главния прокурор.

 

 

По-рано на ключовия Орлов мост бе издигнат Паметник на Свободата.

Паметникът на Свободата е кулминацията на похода, започнат от двама млади протестиращи – Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев. Двамата тръгнаха от Свиленград преди четири дни с парче релса от теснолинейка в ръце. Днес релсата е в основата на паметника на протестиращите граждани.

Релсата е символ на всички празни обещания и неизпълнени ангажименти на това правителство, а и на предишните, заяви пред БГНЕС Анастас Гогов, който носи релсата до Орлов мост в София.

Протестиращите напомнят, че преди две години на 1-ви август, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани: “Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя”. Така релсата, която момчетата са донесли, се е превърнала в символ на празните обещания.

За да издигнат паметника, протестиращите донесоха камъни, тухли, бордюри, плочки и винкели.

Иначе, на другите три ключови кръстовища в столицата граждани се събраха за 41-ви пореден ден на антиправителствен протест. Край Президентството те отново настояха за оставка на правителството и на главния прокурор. Те настояват още за дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, свикване на ВНС за промени в Конституцията. На площад „Независимост“ се събраха хора, които се канят да тръгнат на традиционното им шествие с цел отново да се опитат да блокират булевард „Ситняково“.

 

 

Остават блокадите на три ключови кръстовища в София – на Орлов мост, при Ректората на Софийския университет “Свети Климент Охридски” и до площад “Независимост”.

При протестите на булеварда вчера бе блокирано кръстовището пред румънското посолство на булевард “Ситняково” в столицата, където се стигна до сблъсък между протестиращи и жена, която опита да премине с колата си. В колата бяха още мъж и двете деца на жената. Трима участници в нерегламентираните протестни действия са задържани за проявена агресия към семейството, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Днес граждани са уведомили общината, че на кръстовището се събират, за да опазят мирните непротестиращи граждани от агресията на демонстрантите.

По-рано днес по инициатива на гражданското движение БОЕЦ беше блокирана Централната избирателна комисия, акцията беше подкрепена от гражданската платформа “Изправи се.БГ” на Мая Манолова./БГНЕС


!!! публикува:
19 август 2020 | 00:25
Простаци!

Добавете Вашия коментар!