Данаил Стоицов, КАТ-Благоевград: В рамките на операция EDWARD ще има 24-часово видеонаблюдение

20 Септември 2016 | 13:56
0 коментара
Общество
Данаил Стоицов, КАТ-Благоевград: В рамките на операция EDWARD ще има 24-часово видеонаблюдение

В рамките на операция EDWARD - European Day Without a Road Death ще има 24-часово видеонаблюдение на пътя. Това обяви на брифинг началникът на КАТ „Пътна полиция“ – Благоевград старши инспектор Данаил Стоицов, предаде репортер на Pirinsko.com.

По думите му в рамките на инициативата в реално време ще бъдат вписвани събитията и ще има брояч за пътно транспортните произшествия през деня, като детайли от всички инциденти с тежко ранени и загинали ще бъдат записвани и предавани онлайн на обществеността.

„Създадена е необходимата организация, като в операцията са поканени да бъдат включени държавни и неправителствени организации, Община Благоевград, Областна администрация и медиите, без които не можем. Целта ни е заедно да подобрим пътната безопасност на територията на Област Благоевград и да покажем, че чрез нашето присъствие, че може да намалим трагедиите и жертвите на пътя“, каза още Стоицов. 
Той добави, че на 21 септември на всеки кръгъл час ще бъде подавана информация за пътната обстановка в област Благоевград към МВР и гражданите ще имат възможността да се информират какво се случва на пътя.

Старши инспектор Стоицов подчерта, че целта на операция EDWARD е да покаже, че чрез съвместните усилия на шофьорите, органите на реда и пешеходците може значително да бъде подобрена ситуацията по пътищата в страната и да бъдат намалени човешките жертви. 

С правилното поведение като водач или пешеходец всеки един от нас може да спомогне за подобряване безопасността на движението. Това обяви на брифинг във връзка с операция EDWARD - European Day Without a Road Death Данаил Стоицов

Той обясни, че именно тази инициатива ще покаже как, ако работи заедно и полагаме всеобщи усилия, биха могли да бъдат избегнати много инциденти на пътя.

„Призовавам да бъдем активни, да излезем заедно, да извършваме контрол. През утрешния ден ще имаме много насищане на полицейски сили както в градовете, така и по главните пътища, с цел безопасност, с цел превенция и най-вече с цел да помогнем чрез нашето присъствие на всички участници в пътното движение“, подчерта Стоицов.

Той изрази надежда, че през утрешния ден, когато се очаква по-засилен трафик във връзка със серията от почивни дни и чрез провеждането на операция EDWARD тежките, пътно-транспортни произшествия ще липсват или поне ще бъдат по-малко. 

От началото на годината в област Благоевград са регистрирани 265 ПТП-та с 30 загинали и 308 ранени. От началото на месеца пък са 32 произшествия с 1 убит и 35 ранени. „ За съжаление анализа сочи, че обстановката в Благоевград е значително усложнена, броят на ПТП-тата пострадалите и загиналите расте непрекъснато”, уточни Стоицов. Въпреки провеждането на десетки специализирани полицейски операции това не постига необходимите резултати. Началникът на КАТ отдаде черната статистика на пътя най-вече на лошата дисциплина на водачите в пътното движение, заедно с лошите пътни условия. „Най-трудно контролируеми са мотористите, има много неправоспособни сред тях и много нерегистрирани мотори, те често не спират на подадени сигнали, което много усложнява нашата работа с тях”, заяви още Стоицов. Като особено тежък и наситен с пътни инциденти месец той посочи юли 2016г., като обърна внимание, че 4 от 7-те загинали при катастрофи са именно мотоциклетисти.

Добавете Вашия коментар

TOP