ДАМТН спря лифтa "Картала" над Благоевград заради неизвършен технически преглед

03 Февруари 2016 | 22:59
0 коментара
Общество
ДАМТН спря лифтa Картала над Благоевград заради неизвършен технически преглед

Акцията е част от засилените проверки на въжените линии в страната.

Кабинковият лифт "Картала" край Благоевград е спрян от движение заради това, че не му е извършен периодичен технически преглед, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Забраната за ползването на съоръжението е наложена временно, докато не се установи дали линията е технически изправна и безопасна за експлоатация.

Акцията е част от започналите засилени проверки на въжените линии в страната след инцидента с падналото 5-годишно дете от лифт "Симеоново" на Витоша.

Лифтът "Картала" бе открит в края на 2009 г. Дължината му е 3000 м, капацитетът 1400 души на час и свързва местността Картала с връх Исмалица (Равнец). Източник: Региона

Само преди 4 дни, 52-годишен мъж почина на горна станция на кабинковия лифт, обслужващ ски-писта „Картала” над Благоевград.

В 12.15 часа бе подаден сигнал за мъж, който изпаднал в безсъзнание, след като му прилошало в ски центъра на 35 км над Благоевград в Рила планина. Линейка с екип тръгна веднага, за да окаже помощ на мъжа. Дежурещите на пистата спасители тръгват към мястото на инцидента, в продължение на 20 минути са опитали да върнат мъжа към живота, със сърдечен масаж, но за съжаление не са успели, съобщи БГНЕС.

Линейката е успяла да стигне само до ски-пистата. Тялото на починалия е свалено с моторна шейна до чайната на малката писта чак към 14.00 часа.

За инцидента е уведомена полицията, най-вероятно мъжът е починал от инфаркт, но това ще установи вероятната аутопсия. Мъжът в същият ден започнал работа на горна станция на лифта, намираща се в района на връх Исмаилица на около 2000 метра надморска височина. Пистата с дължина около 3 км свършва в местността Картала.

Добавете Вашия коментар

TOP