Д-р Дафинка Тачова е новият председател на Лекарския съюз в Пиринско

04 Март 2018 | 17:35
0 коментара
Общество

Специалистът по детски болести и алергология д-р Дафина Тачова от Благоевград е новият председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пиринско.

Тя застава начело на съсловната организация отново след 6 години, досега д-р Тачова бе член на Националния съвет на Лекарския съюз в страната. Досегашният председател, хирургът в специализираната болница по онкология „Свети Мина“ д-р Съби Хаджиев остава в управителния съвет на колегията като главен секретар.

Припомняме, че д-р Хаджиев бе начело на съсловната организация два мандата,  като пое управлението през 2012 година. Новата рокада стана факт на отчетно-изборно събрание, проведено в Благоевград, на което присъстваха 58 делегати от доболничната помощ и работещи в болниците в Пиринско. Д-р Тачова е избрана с 3-годишен мандат на управление.

„В съсловната организация членуват 838 колеги от Благоевградска област, въпреки лошите метерологични условия успяха да пристигнат и взеха участие  делегати от всички териториални дружества на Районната колегия”, каза д-р Тачова. Тя поясни, че в новото ръководство са избрани както лекари с професионален опит, така и млади кадри. Идеята на колегията е съставът на управителния съвет да се обновява и да има приемственост. Д-р Тачова обяви и избраните зам. председатели на управителния съвет – кардиологът д-р Снежана Хаджиева от Благоевград, хирургът и ортопед-травматолог д-р Георги Георгиев от Разлог и специалистът по пневмология и фтизиатрия д-р Олег Яков в Петрич. „Избрани са представители на всички райони, като е съобразено, че д-р Георгиев от Разлог ще координира дейността на колегите в четири общини – Банско, Белица, Якоруда и Разлог, а колегата д-р Яков в общините Сандански и Петрич”, поясни  д-р Тачова.

Сред новите членове на управителния съвет са ендокринологът д-р Анита Шанина от болница ПУЛС – Благоевград, специализантът по урология д-р Атанас Цветков от благоевградската болница, урологът д-р Йоан Ников от Сандански и д-р Ружа Ковачева от Здравната инспекция. Част от членовете на управителния съвет и досега са били в ръководния състав на съсловната организация, сред тях са специалистът УНГ д-р Георги Мегданов от Гоце Делчев, личният лекар д-р Емил Цветков от Благоевград, акушер-гинекологът д-р Бойко Терзийски от Благоевград, д-р Валентин Тодоров от благоевградската болница. Директорът на специализираната болница по онкология „Свети Мина“ д-р Георги Георгиева застава начело на Етичната комисия на Лекарския съюз в Пиринско, а педиатърът д-р Илонка Седлова е избрана за председател на Контролната комисия. Д-р Георги Георгиев досега бе член на Етичната комисия на национално ниво в страната, той е с утвърден професионален опит, а д-р Седлова е бивш директор „Медицински дейности“ в Здравната инспекция на Пиринско.

Изборът на новия ръководен състав на Лекарския съюз в Пиринско стана само ден след подписването на Националния рамков договор за 2018 г., в който са взети предвид предложения на Лекарския съюз за повишаване на цени на клинични пътеки и обем на някои дейности в доболничната помощ.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP