Църквата „Свети св. Петър и Павел” в Добринище отбеляза днес своя храмов празник

29 Юни 2017 | 08:16
0 коментара
Общество

На Петровден Добринище празнува двоен празник, храмов празник и 182 години от освещаването на местната църква „Свети св. Петър и Павел”, съобщава репортер на Pirinsko.com

 

Стотици миряни ще присъстват на тържествената света литургия. Жители и гости на Добринище ще честват не само празника на светата обител, но и 182-годишнината от нейното построяване и освещаване. Тя е вдигната през далечната 1835 година и е една от най-големите в региона.

Храмът е във формата на трикорабна псевдобазилика, в него има красив дърворезбован иконостас, изработен от прочутите майстори от Дебърската школа. По-късно към нея е пристроена висока камбанария. Църквата е основна забележителност в града. Обявена е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

 

Кметът на Банско Георги Икономов с поздравителен адрес по повод Петровден

 

Уважаеми съграждани,

 

Скъпи именници,

 

29 юни е денят, в който почитаме Светите апостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа ни Петровден, един от най-почитаните празници през лятото.

На този ден Светата Църква възпоменава страданията на светите славни апостоли Петър и Павел, наричани от нея първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Светци, завещали ни основните правила на християнската вяра и живот чрез  неуморимия им труд за разпространение на Божието слово.

 

На именниците пожелавам винаги да бъдат закриляни и напътствани от своите светци, много успехи и щастливи моменти с близки и приятели.

 

В днешния празничен ден, църквата „Св. Св. Петър и Павел” в град Добринище празнува своя храмов празник. Желая на всички миряни и жители на града здраве, радости и божия благодат!

 

Честит празник!

 

ГЕОРГИ ИКОНОМОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА БАНСКО

Добавете Вашия коментар

TOP