Църквата "Св. Троица" в Банско отбеляза храмовия си празник, неврокопският митрополит Серафим отслужи утринно Богослужение

15 Юни 2019 | 15:32
3 коментара
Култура

Днес в църквата „Света Троица“ в Банско неврокопският митрополит Серафим отслужи утринно Богослужение със Света Божествена литургия.

На литургията присъстваха много граждани и гости на града. Отбелязването на храмовия празник в Банско съвпадна и с Черешова задушница и бе отслужена и литургия в памет на починалите за покой на душите им и упование на живите

Църквата  "Света Троица" в Банско е завършена и осветена през 1835 г., а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата "Преп. Паисий Хилендарски". Църквата "Света Троица" е издигната със средствата на голям брой дарители - 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители. Смята се,че достолепният храм "Св. Троица" в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите.

Добавени коментари

Успокойте се! публикува:
16 Юни 2019 | 16:17
Главата на храма Св.Троица"-Банско - поп Янко Русков в неделя е ангажиран с Конгреса на БСП. Поради това са изтеглили храмовият празник с един ден и се е чествал на Задушница-вчера.Спете спокойно деца! Няма грешка.
Интересно! публикува:
16 Юни 2019 | 15:56
А днес,неделя,какъв ли празник ще отбележи църквата "Св.Троица" в Банско? А утре? Много неясно.
Не разбирам публикува:
16 Юни 2019 | 11:56
Днес е Петдесетница /Света Троица/. Вчера на Черешова задушница черквата "Св.Троица" в Банско чества и храмовия си празник,който е днес. На Задушница камбаните на храма са били тържествено,владиката Серафим е отслужил Света Божествена литургия,докато миряните са на гробищния парк?!?!?! Много е объркано това вероучение?! А преди седмица пак от тук беше обявено,че честваме Петдесетница?!...И писанията са като ВЯРАТА ни.

Добавете Вашия коментар

TOP