Църквата на Божи гроб отвори за Велика Събота

18 Април 2020 | 13:43
0 коментара
Култура

За първи път тази година церемонията по измолване на Благодатния огън в Йерусалим се провежда без множеството от хилядите вярващи от цял свят, които се струпват в Църквата на Божи гроб, за да вземат частица от свещената светлина.

От началото на март правителството в Израел  ограничи достъпа за поклонници, а в края на март затвориха църквите. Църквата на Божи гроб обаче бе отворена за Велика събота.  

Всяка година на Божи гроб по чудодеен начин се спуска  Благодатния огън. Този път храмът е достъпен единствено за малка група свещеници, а полицията на Израел наблюдаваше на малкия площад дали се спазват строите ограничения за събиране на хора, наложени в страната заради пандемията от коронавируса.

Разнасяне на Благодатния огън, включително със самолети, няма да има. На 9 април в България бе решено да се използва съхраненият миналогодишен Благодатен огън за службите в събота срещу неделя.

На Разпети петък улиците на Стария град останаха пусти за разлика от всички години, когато има огромни множества от вярващи. 

На Разпети петък литургията на Божи гроб също бе отслужена само от няколко свещеници. 

Добавете Вашия коментар

TOP