Цветанов в НС: За Европа на консенсуса трябва да сме постигнали консенсус вътре в страната

01 Септември 2017 | 12:03
0 коментара
Политика

За Европа на консенсуса трябва да сме постигнали консенсус вътре в страната. Европредседателството не трябва да есе превръща в еманация на вътрешнополитическия живот. Трябва да покажем, че можем да работим заедно. Това заяви от парламентарната трибуна Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ в политическа декларация на партията.

През първото полугодие икономическия растеж се увеличи до 3.6. Това ни дава основание да очакваме по-високи от прогнозните резултати в края на годината. Това ни дава основание да твърдим, че управленската програма е разписана точно, каза Цветанов и подчерта, че това ще е гаранция за 4-годишен мандат на управление на ГЕРБ.

Присъединяването на България към Шенген и Еврозоната остават приоритети на управлението на ГЕРБ, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. Той каза, че еднозначно е била оценката на евроинституциите на постигнатото в отношенията с Македония. Западните Балкани ще останат във фокуса на бъдещата работа на правителство. Разумно би било европредседателството да не се превърне в еманация на вътрешнополитическия живот, каза Цветанов и добави, че „трябва да покажем пред евроинституциите, че ние се разбираме помежду си“.

Ключовите приоритети на председателството ще бъдат обсъждани в комисии в НС, каза той. Вече има три направления, по които ще се работи по европредседателствот. Основният европортал ще заработи през декември 2017. Надяваме се нашето еврпопредседателство да протече така, че българските граждани да се почувстват по уверени в европейските евроинституции. Опозицията трябва да проумее, че печеленето на симпатии не минава през разпространяване на фалшиви новини. Доверие се печели в честно състезание, в което се предлагат политически идеи. ПГ на ГЕРБ започва този сезон с ясни приоритети. Най-масови са обществените очаквания за антикорупционно законодателство. До Нова година трябва да е готов новият антикорупционен закон. Ще има управляващ орган основаващ се на комисията за незаконно придобито имущество, поясни Цветанов.

В края на 2018 г. трябва да е факт и работещо електронно правителство. Трябва да се подготви нов НК. Надявам се да приемем работещ миграционен закон.

Той изброи и основните проекти, които ще бъдат работени - Законът за частно охранителна дейност, закон за концесиите, закон за образованието, в сферата на здравеопазване, работим по проекта за закон за защита на детето, нов закон за интеграция на хората с увреждения, законова база за преодоляване на демографската криза също са в програмата на ГЕРБ. Младите ще се чувстват добре дошли в България, когато страната ни покаже, че им предлага нови възможности, каза Цветанов. /БГНЕС


 

Добавете Вашия коментар

TOP