Председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов коментира споровете между него и президента на България Румен Радев, като заяви, че те не са заради междуличностни противоречия.

„С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия“, отбеляза той.

Попитан дали принципните различия ще продължат да ескалират между него и президента, Цветанов отговори:

„Ще защитавам принципната си политическа позиция, която кореспондира с ЕНП и демократичната общност на България“.

Той поясни, че може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие.

Същевременно Румен Радев определи разногласията като режисирана кампания.

„Има политици, които водят война с българската държавност, вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите.

В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското председателство. Опитват се да приватизират европейската идея за лични политически цели, посочи Радев.

По думите му в страната ни има политици, които опитват се да приватизират европейската идея за лични и политически цели.

"Как очакваме да бъдем приети в Шенген и Еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност. Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа." 

На въпрос дали при него са идвали министри от кабинета, за да обсъждат сфери, в които има съмнения за корупция, съгласно заръката на премиера, държавният глава отговори:

„Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, той трябва да инициира съответните промени в Конституцията”. 

В петък след изказването на Цветан Цветанов, че президентът "иска да извади България от Европейския съюз и НАТО" със заседанието на КСНС, Румен Радев заяви, че явно зам.-председателят на ГЕРБ не може да чете правилно.

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават", каза Радев.

На заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност Цветанов обвини Радев, че е предложил текст на декларация, който започва с изводи, водещи до излизане от ЕС и НАТО. От президентството отрекоха и показаха текста - работна версия на декларацията.