Убитият от американски военни лидер на „Ал-Кайда” Осама Бин Ладен се е интересувал от Косово и възможно организиране на атентати в балканската страна.

Това показват някои от разсекретените файлове, намерени на личния му компютър. ЦРУ публикува 470 хиляди файла, които могат да се разгледат свободно.

Сред тях са карта на град Косовска Митровица и снимка на православната църква „Св. Димитър”, която се намира в него, открили от сръбския в. „Политика”.

Митровица е основният град в Косово, който и досега е населен предимно със сърби. В обявилата независимост през 2008 държава обаче албанските мюсюлмани са мнозинство.  

Във файловете на Бин Ладен са открити още призиви за джихад и изтребване на косовските християни, както и карта на областта от времето на Османската империя.  

Потърсени от сръбския вестник експерти разкриват, че Балканите са били част от бъдещ халифат, заплануван от Ал-Кайда. Това е и причината за специалния интерес по отношение на мюсюлмански региони.

Самата терористична организация, която продължава да действа и да има десетки хиляди поддръжници, винаги е събирала информация за местата, където терористични акции биха имали ефект, допълват от вестника.

Голяма част от балканските джихадисти, присъединили се към големи групировки като „Ал-Кайда” или „Ислямска държава” идват от мюсюлманските общности в Косово или Босна и Херцеговина. Те обаче са незначително малцинство измежду милионите хора, изповядващи исляма в тези страни.

По време на съществуването на Югославия Косово е автономен регион в рамките на Сърбия. Белград и досега не признава отделянето, до което доведе кървава гражданска война в края на 90-те.