Циклон удря България, студен душ ни залива!

15 Декември 2016 | 08:35
0 коментара
Общество
Циклон удря България, студен душ ни залива!
Студен душ може да се излее над България точно преди Коледа. Над страната се очаква да паднат валежи от дъжд и сняг, прогнозира климатологът от СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Георги Рачев, цитиран от в. "Телеграф".

"От 20 до 22 декември ни очаква много интересен период. Очертава се да действа средиземноморски циклон, а на север от България ще има високо атмосферно налягане. Това е перфектната ситуация за падането на обилни валежи от дъжд и сняг.

Падането им няма да е едновременно, защото ще зависи много от това колко средиземноморския циклон ще успее да се приближи към България. И дали той, или високото атмосферно налягане на Север ще бъде по-активно. От това ще се определи валежната зона и колко ще вали", обясни специалистът.

Коледа ще посрещнем без валежи, като времето няма да е много студено. Има и сценарии, при който на големия християнски празник ще бъде доста топло и този сняг, който натрупа между 20 и 22 декември, ще се стопи. Нов валежен период следва между 27-29 декември. За Нова година обаче ни очаква по-сухо време без валежи, а през деня температурите ще бъдат положителни.

В същото време София днес осъмна побеляла. На много места в столицата снежната покривка затрудни движението.

Днес облачността ще е променлива. На отделни места в Предбалкана ще има превалявания от дъжд, а в по високите полета - от слаб сняг.

Ще духа слаб, в крайните североизточни райони – умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 1° и 6°. Такава е прогнозата на дежурния синоптик Боряна Маркова на (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3° и 5°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен, по върховете временно и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 6°.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP