ЦИК отряза три села в Благоевградско от правото да си изберат кмет, хората готвят протест

21 Септември 2019 | 09:31
4 коментара
Общество

Жители на три села в община Благоевград са отрязани от възможност да избират сами кметовете си, въпреки че отговарят на изискването за регистрирани в тях минимум 350 души. С решение ОИК – Благоевград в петък вечерта заличи като избирателни райони кметствата Горно Хърсово, Делвино и Габрово. Вчера жители и на трите населени места реагираха остро и се зарекоха в законовия 3-дневен срок, който изтича днес, да внесат протести до ЦИК.

„От сутринта 20 души ми се обадиха и минаха през дома ми, недоволни, че ни лишават от правото да си изберем управник“, възмутен обясни пред „Струма“ бившият кмет на с. Горно Хърсово Иван Николов и допълни, че в селото му са 535 човека по регистрация, което им дава правото на вот. „Статутът на кметство се определя от общината, как така нас са ни пропуснали, забравили или нарочно не са придвижени документите?!“, реагира Николов.

На същото дередже са и в село Габрово, където по списък жителите са 560, както и в Делвино с 500 жители, регистрирани до 26 април – законовият срок, валиден за изборите. Габровци намират решението за противоконституционно и бяха категорични, че няма да оставят без реакция постановлението. „Защо да ходя да гласувам, като не мога избера кмета на нашето село. Кметският наместник гледа повече да се съобразява с общината, а не с жителите, и ние не можем да му поставим проблемите си, нито да изискваме от него да ги реши“, недоволен е Кирил Михайлов от Габрово.

Причината ОИК да заличи трите избирателни района е разпореждане на ЦИК, в което се отбелязва, че за да се произведат избори за кмет в кметство, е нужно да са изпълнени две условия: първото е да има регистрирани над 350 жители, а второто – населеното място да е със статут на кметство. Горно Хърсово, Делвино и Габрово се оказва, че не отговарят на второто условие. В Закона за административно-териториалното устройство на България ясно е записано, че кметство може да се създаде на територия на община с решение на ОбС. Чл. 17 указва, че редът е поне 25% от избирателите да подпишат искане за създаване на кметство, което местният парламент е длъжен да разгледа в едномесечен срок и да реши дали да направи допитване чрез референдум или с подписка. Такива искания обаче не са внасяни в ОбС – Благоевград от жителите на нито едно от трите села, нито от Общинска администрация.

Големият брой жители на въпросните села, за които се претендира, е леко смущаващ на фона на очевидното им обезлюдаване. Така например според официалната справка, която излиза на сайта на община Благоевград, към 16 юли 2019 г. селата Габрово и Дебочица, които са с общ кметски наместник, имат по списък едва 27 избиратели с право на глас. В Горно Хърсово те са 40, а в Делвино 32-ма, т.е. подозрително малко на фона на над 500-те жители, за които се претендира. Очевидно е, че „оживлението“ се дължи на феномена с македонските регистрации и на живеещи в Благоевград, които предизборно се вписват към селата, за да подпомогнат местното самоуправление. Независимо от това, на книга местните фактори са постигнали минималното изискване, което им дава право сами да си изберат кмета.

На партийно събрание на ГЕРБ миналата вечер, на което било съобщено решението на ОИК за трите села, били обявени и номинациите на партията на Б. Борисов за кметски наместници. За Горно Хърсово и Делвино за втори мандат се предлагат настоящите управници Христо Ганев и Валери Тодоров, за Габрово няма кандидатура, което означава, че е възможно да се подкрепи повторно Добрин Хамбарджийски, а за с. Дъбрава се издига кандидатурата на бизнесмена Славейко Костадинов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

опа публикува:
22 Септември 2019 | 08:23
опаааа мирише ми на схема секретара на общината и обинска избирателна комисия са направили някакъв капан.
GERB публикува:
21 Септември 2019 | 10:07
ima zakon be malumnici nad 350 jiteli naselenoto mqsto e izbiraemo
Николов публикува:
21 Септември 2019 | 09:51
Защо ЦИК и ОИК ми нарушават конституционните права да избирам кмет на село Горно Хърсево, нали в закона е посочено изрично, че след като има над 350 жители требе да се избира кмет а не назначава или после ще се назначи за кмет този който краде от черквата
Честито публикува:
21 Септември 2019 | 09:41
Е кой е виновен? София Янчева кой! Пиринско проверете тази жена какви командировки е направила от 365 дни сигурно има 250 дни командировки. Кой и плаща транспорт и спане? По колко проекта работи и колко хора работят за нея. София Янчева е гнилата ябълка в общината...

Добавете Вашия коментар

TOP