ЦИК: Няма нарушение в изпълнението на песента "Райна Княгиня" на турски език

04 Октомври 2015 | 09:01
0 коментара
Политика
ЦИК: Няма нарушение в изпълнението на песента Райна Княгиня на турски език

Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство. Това се казва в решение на Централна избирателна комисия (ЦИК).

В същото решение, публикувано на сайта на ЦИК се установява нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския председателя на ДПС Лютви Местан. В края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих той преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава разпоредбата на Изборния кодекс, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности, посочват от комисията.

В решението си ЦИК посочва, че несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване. Затова и оправомощава председателя си да състави акт за установеното нарушение на Местан. Актът да се изпрати на областния управител на област Разград за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP