Имаме една добра и една лоша новина. Добрата е за тези, които не си падат по ежедневното чистене. Лошата е за тези, които веднага се хващат за четката и препарата за под, след като се приберат вкъщи.

Официално: чистенето вреди на здравето ви също толкова много, колкото пушенето. 

Проучване, проведено в Норвегия доказва, че капацитетът на белите дробове намалява при жените, които редовно чистят дома си.  А при тези, които работят като домашни помощници, обемът спада с 7,1 пъти по-бързо, в сравнение с други професии.

Рискът от астма също се увеличава значително. 

Изпаренията на препаратите вредят на дробовете.
Изпаренията на препаратите вредят на дробовете.Източник: Thinkstock

Професор Сесил Сванес от университета в Берген казва, че препаратите за почистване, които вдишваме сериозно увреждат белите ни дробове. Изпаренията на почистващите средства могат да навредят толкова, колкото и тютюнопушенето. Според скандинавската изследователка една голяма част от начина ни на почистване на домовете е погрешен: много често е необходимо просто да минем повърхностите с микрофибърна кърпа и вода, а не с "тежката артилерия" на химикалите.

Паралелно проучване, проведено в Лос Анджелис сочи, че голяма част от замърсителите, открити във въздуха в града съдържат елементи, получени след изпарението на препаратите за почистване.