Честито: Ще плащаме за вода и при нулева консумация

28 Май 2020 | 11:27
0 коментара
Бизнес

Цената водата няма да се увеличава, но ще бъде разделена на две компоненти. Постоянната ще покрива постоянните разходи за метериали, заплати и други. Те се правят от ВиК дружествата през цялата година, за да потече вода, когато се отвори кранът. Променливата компонента ще зависи от количеството на потребаната вода, обясни регионалният министър Петя Аврамова в ефира на БНТ

Въвеждането на двукомпонентна цена на водата ще стане с новия закон за ВиК услугите.


До 10 дни проектът на закона ще бъде качен за обществено обсъждане


на сайта на МРРБ. Законът предлага създаване на нов воден регулатор , който ще отговаря за ВиК сектора, ще проявява гъвкавост и проследимост в сектора и при определяне на цените в различни ситуации , включително екстремни.

Новосъздаденият ВиК холдинг ще стабилизира финансово сектора. В най-тежко финансово състояние са ВиК –та в Добрич, Шумен, Сливен. Заради сушата те са използвали помпено местни водоизточници.

Някои дружества имат

задължения към ЕРП-та за електроенергия и холдингът трябва да ги подпомогне,

за да се справят.

Новият водопровод до Перник подава по 300 000 литра вода се черпят по този водопровод. Авариите са в амортизираната 30-40 годишна мрежа. 30 млн.лева са отпуснати за нейната рехабилитация. Предстои изпълнение на воден проект за 130 млн.лева, обясни Аврамова.

Язовир Студена е почти пълен, в него има 17 млн.кубика вода. „Очаквам юни водният режим да бъде премахнат.”

Добавете Вашия коментар

TOP