Общо 19 години, 1 месец и 27 дни – толкова продължило най-дългото съдебно производство, установено от Инспектората към ВСС при проверка на текущите дела през миналата година.

Въпросното дело е за собственост на дворно място от 890 кв. м, намиращо се в софийското с. Волуяк.

От ВСС съобщават, че 113, от подадени за периода 188 заявления за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, са основателни.

Производството за собственост на дворното място е започнало през март 1998 г. в Софийския районен съд и е приключило окончателно през май 2017 г.

През този период делото е разглеждано веднъж от първоинстанционния съд (СРС), 3 пъти от въззивния съд (Софийски градски съд) и 3 пъти от Върховния касационен съд (ВКС). Причината е, че през 2004 г. ВКС е обезсилил решението на възвивната инстанция, а през 2012 г. е отменил решението на въззивната инстанция, като и двата пъти е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Така разглеждането на делото от въззивната инстанция е започнало за трети път отначало 11 години след подаването на въззивната жалба срещу първоинстанционното решение, постановено от СРС през април 2001 г.

Голямата продължителност на производството се дължи и на факта, че при разглеждането на делото от отделните въззивни и касационни състави са допускани забавяния в движението му.

Въз основа на констатациите становището на Инспектората към ВСС е, че е налице значително неоснователно удължаване на съдебното производство с около 12 години, отговорност за което носят компетентните съдебни органи.

Сред 44-те основателни заявления по наказателни дела най-продължително е дело за документна измама. Производството е за получаване на възстановен ДДС чрез използване на документ с невярно съдържание без правно основание с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай и е продължило 18 години и 10 месеца.

Обвиняемите по делото са 19 и по заявление на един от тях Инспекторатът към ВСС веднъж вече е проверявал производството и установил неправомерно забавяне.

Само за последните 3 месеца на 2017 г. Министерството на правосъдието се е съгласило да изплати обезщетения на обща стойност 60 100 лв. заради неправомерно забавяне на дела.