Българки се премениха в 100-годишни носии

10 Ноември 2018 | 08:19
0 коментара
Култура

Магията на българската народна носия е съчетание от богат колорит и украса с различни материали: сърма, монети, мъниста и гайтани

Красиви български момичета се премениха в автентични носии за изданието на специален календар за 2019 г. Той носи името "Девойко, мари хубава" и е дело на "Българските корени".

В него "оживяват" носии от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН. 

"Сърдечни благодарности на чудните български девойки, до една с родолюбиви сърца, които минават километри до мястото на снимките, за да преживеят с нас вълнението да облекат и сложат безценните музейни експонати, някои от които на 100-тина години", коментираха от екипа на "Българските корени".

Българки се премениха в носии на повече от 100 години
Невестинска носия от с. Дряново, Асеновградско (втората половина на ХIХ в.)<br />
Празнична мъжка носия от с. Бачково, Асеновградско (края на ХIХ в.)<br />
Модел: Йоанна Нинова <br />
Модел: Петър Методиев
Невестинска носия от Дупнишко<br />
(средата на XIX в.)<br />
Модел: Христина Станоева 
Невестинска носия – с. Комарево, Плевенско<br />
(края на ХIХ в.)<br />
Модел: Диляна Гарчева <br />
 
Обредна моминска носия на лазарка от <br />
с. Пирин, Санданско (края на ХIХ в.)<br />
Модел: Гергана Шопска

Националният етнографски музей е музей на българската културна идентичност,

Източник: Български корени

на връзката между миналото и настоящето, на собствената култура и на другите култури. Музеят издирва, опазва, изследва, популяризира колекциите от артефакти от културата и бита на българите в днешните граници на страната и на българските общности в чужбина, притежава във фондовете си десетки хиляди обекти.

Със своята повече от стогодишна история и 13 колекции, Националният етнографски музей е един от най-старите и устойчиви центрове за издирване, събиране, съхранение и представяне на културното наследство на България.

Само музейният фонд "Българско народно облекло", който предоставя костюмите за календара "Девойко, мари хубава", съдържа над 23 хил. артефакта. Сред тях има носии на българи от всички региони на страната, от Западните покрайнини, Северна Добруджа, Егейска Тракия и Македония, намерили спасение в Родината, както и облекла на бесарабски и банатски българи.

Българската народна носия очарова със своята богата везбена и гайтанена украса.

Източник: Български корени

Множеството части, от които тя се състои, я изграждат като цялостна композиция, различна за всеки регион. Отделните части на облеклото и украсата му отразяват ролята и мястото на човека в обществото, неговата възраст и семейно положение.

Съществуват народни вярвания за облеклото, представени в митове и легенди, песни и приказки.

Магията на българската народна носия е съчетание от богат колорит и украса с различни материали: сърма, монети, мъниста и гайтани. Накитите на българката – прочелници, тепелъци, гривни, гердани, висулки, подбрадници, пафти и металически колани, са неизменни допълнения към облеклото. Те съответстват на социалното положение в обществото и се носят само от омъжените жени.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP