Над 1000 млрд. евро годишно струват на Европейския съюз (ЕС) корумпираните европейски страни, а България, Румъния и Хърватия са най-корумпираните в Евросъюза.

Това се разкрива в проучване на Европейския парламент, цитирано от в. "Индипендънт".

Посочената сума от 1000 млрд. евро се равнява на 6,3% от общия брутен вътрешен продукт на 28-те.

Това предизвика призиви за създаването на Европейска обществена прокуратура, тъй като опитите да се прекратят корупционните практики не дават резултат.

Корупцията, която се определя като "злоупотреба с власт за лична облага", може да варира от плащане на подкупи на държавни служители, до сключване на договори за обществени поръчки.

Освен финансови, загубите в резултат на корупционните практики имат и други измерения и водят до по-високи нива на организираната престъпност и отслабване на върховенството на закона.

Великобритания е шестата най-малко корумпирана страна в Европа, след Люксембург, Холандия, Швеция, Финландия и Дания, сочи проучването.

Страните от Източна Европа са над средното за ЕС, когато става дума за нива на корупция и се класират в долната половина на таблица на 28-те страни-членки.

В края на януари Европа критикува съдебната система на България.  В представеният в Брюксел мониторингов доклад на Европейската комисия се посочваха сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт.