България и Македония одобриха договора, подписват на 2 август

27 Юли 2017 | 01:13
1 коментара
Общество

Правителствата на България и Македония одобриха в един ден проекта за договор между двете страни, който се очаква да бъде подписан идната седмица - на 2 август.

"Правителството прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България", съобщи правителствената пресслужба на Македония, цитирана от агенция МИА и БТА.

Освен това кабинетът в Скопие взе решение, с което определя премиерът Зоран Заев да подпише договора.

За документа, често определян и в двете страни като "исторически" София и Скопие се споразумяха по време на визитата на Зоран Заев у нас миналия месец.

 

Българското правителство одобри договора

Правителството одобри днес проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Подписването на договора е израз на желанието на България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности, се казва в мотивите към решението.

Осезаеми резултати след подписването на договора, кабинетът очаква да бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план,

 

- разширяването на транспортните връзки и комуникации,

- участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и транс-гранични проекти,

- улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

 

При обсъждането премиерът Бойко Борисов изрази очакване, цитиран в стенограмата от заседанието на МС, че след подписването ще се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България.

"С използването на термина „Общата ни история“ в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява. Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого.

И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор", коментира ползите от договора Борисов. Той изрази надежда и в парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран.

Добавени коментари

Македонец публикува:
27 Юли 2017 | 14:01
Е па на 2-ри нема да подпишем договора,та що иска нека стане!Ако искате - елате да го подпишем на 1-ви!Па и тагаз не е много сигурно!

Добавете Вашия коментар

TOP