Българи с 12 медала от Европейско първенство

15 Юни 2018 | 08:29
0 коментара
Спорт

Ако носиш дух на победител, няма състезание, което да може да ти се опре.

Доказателство за това са четирима български състезатели: Ирен Дикова, Огнян Ганчев, Евгени Георгиев и Георги Пеев.

Те вече са били в битка на живот и смърт, след която не спират да се състезават. И доказват – първо на себе си и след това, на всички, които са в тяхната ситуация, че винаги има надежда.

Защото са атлети, които наистина знаят какво е да носиш състезателен дух. Те са нашите представители на 17 европейско първенство за хора с трансплантирани сърце и бял дроб, което се провежда межди 11 и 17 юни в Лигнано Сабиадоро, Италия.

Какъв е резултатът до тук?

До днес, само от това първенство нашите състезатели донасят на страната 12 медала: 5 златни, 6 сребърни и един бронзов

Ирен Дикова е единствената дама в отбора. И пише история. Тя е първата жена от България, която се явява на такъв тип състезание. Младата спортистка е с трансплантиран бял дроб, а дебютът й е повече от блестящ. До тук вече записа в биографията си  два медала – бронз на тенис на маса и злато на тенис на корт, където тя безапелационно е победила конкуренцията си.

Огнян Ганчев печели два златни медала в дисциплините 50 и 100 метра гръб.

Евгени Георгиев печели три сребърни медала в дисциплините 100 и 50 метра гръб и 50 метра кроул. Една от големите  му победи обаче е четвъртото място в тениса на маса, защото там челната тройка е заета от професионалисти.

Георги Пеев записва в сметката си два златни медала на 50 и 100 метра бруст, и три сребърни: на 50 метра кроул, 50 метра гръб и 50 метра щафета свободен стил с представители на Германия, Ирландия и Норвегия.

Най-сладката победа за Георги е на 50 метра бруст, защото там успява да победи конкурента си от Гърция, Димитрис Афендулис с 9 стотни. „Не вярвах, че ще го победя“, разказва Георги за Vesti.bg допълва, че атмосферата е като на всяко друго състезание. С една особена разлика: състезателите, които се срещат там обменят опит с останалите хора, които са трансплантирани. Така например българските атлети разбират за имуносупресори (лекарствени препарати, които потискат имунната система, за да приеме тялото трансплантирания орган), които на този етап са недостъпни за българските пациенти.

„Ние се състезаваме с кауза“, допълва Георги „Искаме да кажем на всички чакащи, че има надежда; и на трансплантираните, че могат да живеят пълноценно.“

Искаме специално да благодарим на донорите и техните семейства.“, казва Георги и добавя, че благодарение на тях състезателите ни в европейските игри живеят втори живот.

„Благодарим още на професор Генчо Начев от болница „Св. Екатерина“, на общините Хасково, Шумен и Българската федерация по бадминтон, с тяхна помощ тази година сме част от Европейското първенство“, допълва Георги Пеев.

Нашите състезатели Ирен, Огнян, Евгени и Георги са извеждат страната ни сред лидерите по медали на европейските игри в Италия, които приключват след два дни.

 Vesti.bg. 

Добавете Вашия коментар

TOP