Фасада на търговски център в Благоевград рухна заради силния вятър.

Няма данни за пострадали хора, въпреки, че в този час в молът е било пълно с посетители. В момента се разчистват отломките.

Нанесени са сериозни материални щети на прилежащи заведения. На място има екипи на Спешна помощ и пожарната.

Служителка в заведение наблизо заяви, че гражданите са успели да се отдалечат на безопасно разстояние в момента, в който са започнали да падат метални части от фасадата. Двайсет души са се намирали в кафето, което е на покрива на мола. Първо са усетили миризма на дим, след това са се чули трясъци. Хората са се разбягали и излезли от сградата. Час след инцидента, случил се в 18.15 часа, целият район на площад „България”, където се намира Ларго мола е отцепен. 

На място пристигна и областният управител Бисер Михайлов, който съобщи, че няма затиснати хора под отломките от фасадата.

Междувременно

от ЧЕЗ съобщиха, че 8000 абонати на дружеството на територията на Западна България са без ток

вследствие на силния вятър съобщиха от пресцентъра на дружеството.

В област Монтана са засегнати 1500 домакинства, във Видин - 1000, в Перник - 1300, в област София са засегнати 3000 домакинства, в Кюстендил - 1000. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на авариите. Прекъсванията продължават около 30 минути. Цифрата на засегнатите домакинства се мени непрекъснато.

Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са приети днес от жители на Северозападна България. По данни на ГДПБЗН най-сериозно е засегната област Монтана.

Там е съобщено за

изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети.

Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка. Няма пострадали хора.

От ГДПБЗН припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

Източник: Thinkstock/Guliver

На територията на Столична община пък към момента са отработени четири сигнала

за паднали клони на дървета от силния вятър. Два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ реагират на сигнали.

Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието, от Столичната община напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си.

Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, съветват от общинската управа.