Бунт в Темида! Съдии от Благоевград не могат да търпят шефа си

04 март 2019 | 16:39
2 коментара
Бунт в Темида! Съдии от Благоевград не могат да търпят шефа си

Осем наказателни съдии от Благоевградския окръжен съд настояват да бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради създадената нетърпима за работа ситуация“.

Те обясняват, чев съда са възникнали съществени проблеми, които не се решават от председателя му Катя Бельова, а със съдействието ѝ се създават нови.

Съдиите разказват, че през януари Катя Бельова е събрала в кабинета си гражданските съдии, на които е било предложено да не дават дежурства през почивните и празничните дни, съобщава lex.bg.

Това означава, че дежурствата ще се дават само от наказателните съдии, които бързо депозират своите възражения. Вместо отговор от председателя на съда, наказателните съдии виждат, че от графика за дежурства директно са махнати колегите им от Гражданското отделение.

Другият проблем е, че от месеци Наказателното отделение е без ръководител, тъй като титулярът е в отпуск по майчинство, а натовареността е висока. Въпреки техните многократни настоявания и проведените няколко общи събрания, временен ръководител не е определен от ръководството.

Съдиите се оплакват пред ВСС, че проблемите на Наказателното отделение не се обсъждат. В Благоевградския окръжен съд работят общо 24 съдии, двама от които са младши магистрати. В Наказателното отделение има десет съдии.
През 2016 година Катя Бельова получи втори шефски мандат в Благоевградския окръжен съд, въпреки висящите тогава съмнения за манипулация на разпределението на дело и лошата работна атмосфера в съдебния район.

Съмнения имаше и защо Бельова е назначила Петър Узунов, брат на „човека на Бойко“ (от „Яневагейт“ – б.р.) в предишния ВСС Димитър Узунов, за съдията, който разпределя делата в съда. Нещо повече, освен Петър Узунов  в съда работи и съпругата му съдия Надя Узунова.
Одити на ВСС показаха, че в първия мандата на Бельова е имало нарушения при назначаването на съдебни служители в съда. Въпреки това мнозинството в стария Висш съдебен съвет я избра със странни мотиви. Сега в благоевградския съд отново има сериозни проблеми.

Това не е първата „включена аларма“ по отношение на Катя Бельова, преди три години  адвокат Стефан Стефанов, публикува в „Капитал“ една интересна статия: „Да избомбиш съда“  , в която разказва за впечатленията, които съдия Бельова е оставила у него.  Това, за което говори той, засяга частен спор, развил се пред Окръжен съд-Благоевград. Той обаче е показателен за дефектите на българското правосъдие, казва адвокат Стефанов.

“ Като юрист аз не искам съд, в който председателят да разпределя дела сам на себе си и да затваря съда, когато и както му скимне. Не искам съдия, който сезира прокуратурата и ме глобява, а след това „безпристрастно“ гледа дело, по което съм страна. Не искам да упражнявам професията, която обичам, пред облечени в тоги самозвани „каки“, за които правото не означава нищо. Не искам „частен“, а честен съд. Защото „частни“ могат да бъдат само интересите, пачките и „кошниците с плодове“. Съдиите могат и трябва да бъдат единствено честни (и компетентни).“, пише още адв. Стефанов

Източник:https://www.mediapool.bg


блг публикува:
05 март 2019 | 11:02
Наша ката всичко й е далавера
Amore Kristina публикува:
04 март 2019 | 17:57
Fake news

Добавете Вашия коментар!