Бунт навръх 1 май! Благоевградчани на протест заради археологическите разкопки на АМ „Струма”

01 Май 2018 | 14:51
0 коментара
Общество

Близо 20 благоевградчани излязоха на мирен протест днес срещу унищожаването на археологическите разкопки на древния град Скаптопара в отсечката Благоевград-Крупник.

Протестът бе насрочен за 14 часа пред митница „Югозападна” и организиран от групата във Фейсбук „Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград”.

В повод за протеста се превърнаха снимки публикувани в групата по – рано днес, на които ясно се вижда струпването на строителна техника около мястото на разкопките.

"Ето че държавата иска да изпревари събитията! Както виждате на снимките, се подготвят да разрушат уникалните разкопки. Нищо не е загубено, докато има хора, които се борят"!, това постна Гинка Гошева под публикациите.

Според Станислав Попов пък багерите вече са на 500 метра от древния град и всеки момент се очаква да започне асфалтирането.

Според местните за този античен град се знае от 73 години насам, но въпреки това магистралата минава през същия терен.

"При такова строителство в ден на национален празник дали възнамеряват да местят каквото и да е било? Не съм виждал толкова много строителна техника на тази отсечка, както през последните 3, 4 дни", написа бдителен благоевградчанин във фейсбук групата, създадена да защити археологическите разкопки.

Благоевградчани се притесняват още, че ценните разкопки ще бъдат погребани и засипани с асфалт, въпреки ясно заявената гражданска позиция за спасяване на древния град и превръщането му в музей на открито.

Преди дни регионалният министър Николай Нанков заяви в Благоевград, че се чака официално становище и решение по казуса от Министерството на културата.  

Добавете Вашия коментар

TOP