Бум на пазара! За 8 месеца българите купиха 15 000 нови коли

16 Септември 2015 | 09:40
1 коментара
Бизнес
Бум на пазара! За 8 месеца българите купиха 15 000 нови коли

Покупките на нови автомобили у нас са се увеличили със значителните 12% от началото на годината. Това показват данните от проучване на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители.

През първите осем месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила до 15 209 броя. Това е с над 1600 автомобила повече в сравнение със същия период на миналата година. Доскоро голяма част от регистрираните продажби на нови автомобили у нас бяха всъщност реекспорт. Тези коли се препродаваха в други държави като Русия и страни от Близкия изток, където са установени по-високи цени, пише "Телеграф".

Този път обаче данните за регистрациите на коли се потвърждават и от друга специфична финансова информация. Извършените незадължителни застраховки на моторни превозни средства, които се правят предимно на нови МПС-та, също се увеличават чувствително. До края на юли тази година приходите от застрахователните приходи възлизат на близо 67 млн. лв. Това е с близо 10% повече в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Комисията за финансов надзор. Още по-голямо е увеличението на новите договори за лизинг на леки коли.

Към края на второто тримесечие на годината новите сделки за лизинг от над 119 млн. лв., което е с близо 25% повече в сравнение с миналата година.
Оживление като цяло има при търговията с коли в рамките на ЕС, но средно за общността увеличението е по-малко, отколкото е в България (8,6). Само в осем от останалите страни-членки на ЕС, регистрацията на нови автомобили отчита по-солиден растеж. Най-голям е ръстът в Ирландия (30% ръст и над 27 000 повече коли), който е в съзвучие със значителния икономически растеж от 6%, който страната регистрира. Спад има единствено в Австрия, Естония, Финландия и Люксембург.

Според данните в ЕС най-голямо е увеличението на продадените поршета (30% ръст), джийп (176%), мини (30%), смарт (67%), лексус (35%) и митцубиши (46%). Сериозен спад отбелязват единствено продажбите на шевролет, които се сриват с 97%. /БЛИЦ

Добавени коментари

винету публикува:
16 Септември 2015 | 20:48
Купувате коли, а майка ви да .... , а иначе е криза! Мръсна сган!Откъде парите, а !

Добавете Вашия коментар

TOP