БСП иска извънредно заседание на НС за кризата с търговския регистър

17 Август 2018 | 15:57
1 коментара
Политика

БСП внася подписи за извънредно заседание идната седмица, заради кризата с електронните системи на Министерството на правосъдието и на Търговския регистър.
 
Премиерът да обясни на депутатите какви мерки се вземат и кой ще понесе политическа отговорност за срива на системите в държавата и какъв е рискът, обобщи пред журналисти председателят на левицата Корнелия Нинова. Тя припомни, че за извънредно заседания на НС са нужни 48 подписа.

От БСП определят ситуацията като безпрецедентна криза в системите, а правителството, по думите на лидера на социалистите, очевидно е безсилно да се справи.
 
Като втора точка на извънредното заседание левицата предлага депутатите да обсъдят и казуса с фалита на застрахователното дружество "Олимпик" и как може да се помогне на засегнатите. Ще бъде предложено и решение, с което парламентът да задължи правителството/министерството на финансите/ да вземат конкретни мерки.
 
По същество четвърт милион хора са измамени, парите им са взети и в същото време подлежат на санкция, защото "Гражданска отговорност" е задължителна, посочи Крум Зарков. Правилните стъпки в този случай, според БСП, е държавата да обезщети хората, които са си плащали вноските, и след това пак държавата с нейния капацитет да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. В Кодекса за застраховане е предвиден обезпечителен фонд за случаи на несъстоятелност, какъвто е този, обясни Зарков.

БСП е и против обществена поръчка на МВР за оптимизация на вътрешно-организационните процеси в министерството, за т.нар. реинженеринг. Тя е за около милион и половина лева, но най-важното е, че става дума за визия и стратегия, разясни Кирил Добрев. Когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел, преди година ГЕРБ имаше стратегия за МВР, полицай във всяко село, например, припомни той.

 
И добави - министерство с милиард бюджет, 60 хиляди служители, академия на МВР - това е абсолютно нелепо, признание, че Валентин Радев и политическото ръководство са некомпетентни. Добрев попита защо министърът не се опре на професионалното ръководство и смята ли го за некомпетентно.

Той подчерта, че оставката на вътрешния министър е наложителна и трябва да бъде подадена незабавно.
 
Тази обществена поръчка е и опасна, защото засяга националната сигурност - да повериш на външна фирма организацията на работата на МВР, обясни Корнелия Нинова.

Добавени коментари

Курнелче! публикува:
18 Август 2018 | 11:55
Ама-молим ти се! Сега ли намери да им разтуряш рахатлъка?Запечени-недопечени,а някои може и в странство да са,а това се свързва с ниско тарифни полети,билети,самолети...Хайде сега де! А и никой няма да те послуша.

Добавете Вашия коментар

TOP