БСП поиска днес оставките на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов заради разкритията във филма на депутата от левицата Елена Йончева за оградата на границата с Турция.

"По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност, но и за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел - служител, който говори за организирани канали за трафик. От БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма като свидетел за обективно разследване", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Заставаме категорично зад действията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов и не смятаме, че има каквото и да е основание те да подават оставка. Това каза Данаил Кирилов от ГЕРБ в отговор на искнето на БСП.

Според Кирилов без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и че по границата се случват процеси, които застрашават интегритета на България и сигурността на ЕС.


 

От БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато

и предлагат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките.

"Преходът трябва да бъде оценен, а престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани. На този грабителски преход трябва да сложим край. Предложението е половинчато, искаме цялата истината за прехода на масата. Затова предлагаме всички политически сили да се обедним около това - който е извършил престъпление, да си получи заслуженото. Да добавим и масовата приватизация, не само приватизация, както и концесиите и групировките“, каза Нинова.

"Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не",

каза тя в отговор на въпрос дали би подкрепила с подписа си внасянето на промените в Конституцията.

Нинова съобщи още, че в насрочения за събота пленум на ръководството на социалистите е била включена и темата промени в Конституцията и тя очаква Националният съвет на БСП да се произнесе.

Преди дни ГЕРБ обяви, че ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията, която изтича тази година. В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 г. В алинея 7 на Конституцията сега се посочва, че "не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството". Подобна промяна в Конституцията поискаха и от ДПС.

От ГЕРБ заявиха, че имати подкрепата за промените на Обединените патриотите и на ДПС.

За да бъде внесено предложение за промяна в Конституцията в Народното събрание са необходими 60 подписа, но за да бъде прието в пленарна зала, се изисква да бъде подкрепено от три четвърти от НС - 180 депутати.

„Очакваме и „златния пръст“ на Корнелия Нинова да се подпише“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ вчера и запита дали и Корнелия Нинова ще се подпише.

Нинова днес коментира репликите от последните дни за участието й в приватизационни сделки. Тя обясни, че е участвала само в

една такава сделка - „Техноинпекс“

и го е обвила във всичките си декларации. „В годините тази сделка, в различните периоди в годините назад, е проверявана няколко пъти. Различни прокуратури с различни прокурори са правили проверка. Нямам нищо против да се направи за енти път, нямам никакви притеснения и нямам нищо против. Но, „Булгартабак“ не е проверяван нито веднъж, ЕРП-тата не са проверявани“, каза Корнелия Нинова.