Боряна Димитрова: Ситуацията в парламента е отражение на съперничество и конфликти между БСП и ГЕРБ

18 Юни 2018 | 10:13
0 коментара
Политика

Вървят няколко големи линии на съперничество и конфликти между БСП и ГЕРБ, а ситуацията в парламента е тяхно отражение. Развиват се няколко силни политически сюжета, в които всяка една от партиите иска да заеме по-сигурни и по-очертаващи перспективата ѝ в близко бъдеще позиции. Това заяви за БГНЕС социологът Боряна Димитрова от агенция „Алфа Рисърч“.

Коментарът на Димитрова е по повод проваленото в петък заседание на парламента, което бе прекъснато поради липса на кворум. Още в началото на пленарния ден групата на „БСП за България“ напусна залата, а повод за това станаха вмъкнатите три извънредни точки, което остави предложението на опозицията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс на последно място в дневния ред. Всичко това доведе до взаимни обвинения между управляващи и опозиция. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заявиха, че с действията си БСП саботира работата на парламента, а тезата на левицата бе, че осигуряването на кворум е задължение на мнозинството.

„В българския политически живот, поне през последните десетина години, парламентът не е мястото, където се зараждат конфликтите между основните политически сили, а мястото, в което се отразяват – заглъхват или усилват. В този смисъл това, което се случи,, би могло да се случи и със съвсем други сюжети. Не по повод промените в дневния ред, не по повод излизането на БСП, а би могло да са най-различни сюжети“, смята Боряна Димитрова.

Според нея в парламента се отразяват едни по-общи политически конфликти, които се зараждат между политическите сили и даде примери с няколко линии на съперничество между ГЕРБ и БСП. „Първо – това е краят на Председателството на Съвета на ЕС. С него се засилват опитите на опозицията да бъде по-активна, да покаже едно по-енергично присъствие и да очертае нови разломни точки, за да може след края на европредседателството да атакува следващи изборни позиции. Знаем, че следващата година има два кръга избори“, напомни социологът.

Боряна Димитрова подчерта, че като втора конфликтна точка в отношенията между ГЕРБ и БСП може да се разглежда размразяването на проекта за АЕЦ „Белене“, въпреки че темата на пръв поглед изглежда като консенсусна. Според нея въпросът е бил дълги години почти изцяло в политическия дневен ред на БСП, но последната заявена позиция на ГЕРБ се очертава едно ново поле на съперничество. „На трето място е съвсем актуалният политически сюжет, а именно каква позиция заема България по отношение на промяната на името на Македония. Знаем, че само в последните дни тук беше президентът на Македония, който беше посрещнат от държавния глава Румен Радев, а министър-председателят и външният министър отказаха да се срещнат с него. В тази ситуация по-голямата част от общественото мнение е в полза на това, че България трябва да подкрепи промяната в името на Македония, а проблемът не е в интерес на стабилността на региона.

Най-различни проучвания в последните 3-4 месеца показа, че ако нещо българите подкрепят в най-голяма степен, нова е европейската перспектива на Западните Балкани и позитивната тенденция в развитието на българо-македонските отношения“, анализира още Боряна Димитрова. Тя коментира и заявеното намерение от страна на БСП да подготви мотиви да внесе вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“ заради политиката в сектор „Сигурност“.

„През последните месеци се очертаха доста противоречия вътре в управляващата коалиция. Не са тайна противоречията между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, но управляващата коалиция няма никакъв интерес да върви към предсрочни избори. Не смятам, че този вот на недоверие ще успее да свали правителството.

Втората опция е да се предизвика дебат. Малко недостатъчно подготвени ми се струват вотовете, които през последните години се очертаха. Прави се доста силна заявка, както беше и вотът за корупцията преди няколко месеца, а в крайна сметка, когато се стигне до дебат в пленарна зала, той е на доста ниско равнище. Не искам да пророкувам, но не очаквам някакви нови гледни точки или факти в този дебат“, смята социологът.

Боряна Димитрова изведе на преден план тезата, че всичко случващо се по-скоро е заемане на нови политически позиции, с оглед на предстоящите догодина два кръга от избори, а всяка една от политическите сили се стреми да завоюва по-голямо пространство в общественото мнение и общественото пространство. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP