„Накарах се много на МВР, казаха, че са положили много усилия”, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод убийството на избягалия от затвора Владимир Пелов, съобщава Агенция „Фокус”.

Премиерът уточни, че проблемът е големият дефицит на желаещите да станат полицаи.

„Ще изчакаме министър Валентин Радев да се върне. Тази сутрин говорихме дълго с главния секретар, с шефа на полицията“, обясни Борисов след убийството на избягалия затворник Владимир Пелов вчера късно в Ботевград. В тежко състояние е мъжът, когото Пелов е дебнал и негов убиец. 

Той допълни, че много неща трябва да се променят, но и много е направено. Премиерът изрази надежда тези, които работят в проследяването и издирването, да са си взели поука от случилото се.

„По случая в Ботевград имаше достатъчно оперативен контрол. Убеден съм, че адресът на Пелов е бил в общото полезрение на МВР, но просто не е бил проверен до момента”.

Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Подкрепяме усилията на МВР, за да реагират на всеки постъпил сигнал. След бягството всички от МВР бяха наясно, че ще упражни всякаква възможна сила, ще използва и оръжие, само и само да избяга от служителите“, коментира Цветанов.

„С този тежък случай виждаме, че Пелов е бил на територията на Ботевград. Текат процесуално-следствени действия затова не бихме могли да имаме информация, която да коментираме“, обясни той.

„За пропуски можехме да кажем, ако не бяха предприети никакви действия. Имало е много сигнали и информация, които са анализирани и са предприемани действия. Предполагам, че са използвани и СРС”, на мнение е Цветанов.

Вчера, след 23 часа в центъра на Ботевград, зад музея, бе застрелян Владимир Пелов, избягал от затвора в началото на април. Криминално проявеният Марио Панчев и издирваният опасен рецидивист Владимир Пелов откриват стрелба един срещу друг. Марио Панчев оцелява с куршум в тялото. Основната версия сса неуредени финансови отношения. Според техни съграждани пък спорът бил за жена. Панчев свидетелствал срещу него за убийството на двама роми и затова Пелов искал да отмъсти - е друга версия. 

Властите са разполагали оперативна информация, че от около месец Пелов се намира на територията на Ботевград. Всеки получен сигнал е бил проверяван. Владимир Пелов е бил с променена външност – с брада, облечен със суитшърт с качулка и шапка.

Владимир Пелов избяга заедно със съучастника си Радослав Колев през централния вход на Софийския затвор, след като стреля с пистолет по охраната. А на 2-ри юни в Ботевград бе проведена полицейска акция в търсене на избягалия затворник. Последният сигнал, че Пелов се крие в Ботевград, е подаден преди 3 дни. 

Панчев е в много тежко състояние.