Борисов предлага Бъчварова за вътрешен министър, иска оставките на Лазаров и Писанчев

05 Март 2015 | 12:04
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов ще предложи Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Това обяви самият той от парламентарната трибуна, след като изненадващо пристигна в Народното събрание и поиска думата пред депутатите.

Смяната на поста се налага, след като в сряда министър Веселин Вучков заяви, че подава оставка

Борисов съобщи, че за около 5 секунди е взел решението да приеме оставката на Веселин Вучков и отново потвърди, че моментът за нея е бил крайно неподходящ и го е изненадал.

"Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и "Атака" да ме разберат правилно", добави той.

"Надявам се и ГЕРБ, и РБ да оценят жеста, че искам гражданското начало.

Надявам се с това да спрат манипулациите, на които много хора се поддават. Да се надяваме, че ДПС и БСП във важни моменти няма да се съобразяват с това кой с какво ще ни закичи като коментар", уточни още Борисов. 

Министър-председателят бе категоричен, че  в петък ще поиска оставките на главния секретар Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

"Утре ще дойда в парламента и ще искам оставките на Писанчев и Лазаров",

обяви Борисов.

"На следващия МС ще ги предложа, защото ситуацията, която в момента тече извън тази зала, е че има задкулисие, това ме извади от равновесие, може би целта вчера беше да ме извадят от равновесие, ако това са пресметнали, правилно са го пресметнали, това не мога да го понеса", категоричен бе премиерът.  

Борисов посочи, че Владимир Писанчев е получил добри оценки както от ФБР, така и от английските служби. Премиерът отбеляза, че при достатъчно мотиви, е заявил, че ще има смени в службите.

„Казал съм, че, когато ми дадат достатъчно мотиви, аргументи, докато управляваме няма свещени крави – имена и личности, които могат да застрашават стабилността, която е сред най-важните приоритети на тази власт“, подчерта премиерът.

"Моля тези, които са се подписали под споразумение, да бъдат в зала, за да не се налага тези колеги да ни подкрепят”,

обърна се Борисов към партньорите от парламентарното мнозинство, имайки предвид случаите, когато ДПС е подкрепяло ГЕРБ в парламента.

"Това е нестабилността на правителството", каза той и подчерта, че некоректно към ГЕРБ е това, че подкрепящите управлението партии във важните гласувания в Народното събрание са създали усещането, че ДПС стои зад правителството.

"Щеше да бъде прекрасно, ако имахме политическа култура, сега да седнем заедно с опозицията на тези важни места да се поставят професионалисти. Следват тежки месеци и тежки времена. За тези години така са разграждани и ние си имаме своите вини, но безспорно това е факт", уточни Борисов.  

Добавете Вашия коментар

TOP