„Корнелия Нинова взе правилното решение, като отстрани Бенчо Бенчев и пое отговорност”. Това мнение изрази във Варна премиерът Бойко Борисов.

Той припомни, че компрометирани полицейски шефове, които се свързват с тартори на групировки, са били отстранени от системата.

Премиерът разказа и филм по повод съмненията за връзки на наркобоса Димитър Желязков с местни полицаи. 

„Аз много обичам нощно време да гледам сериали, особено американски. В един се разказва за десетки полицейски банди, които действат в Щатите. И аз се удивих, но както виждате, всяка седмица в Щатите има стрелба и убийство. Там се събират най-често особено тези, които работят в криминалния сектор, агентура, за да научат какво става на улицата. С някого трябва да станат по-близки, да го вербуват и някъде там става разминаването. За съжаление, ние не сме по-различни като държава от тези, които са в Европа, Америка, навсякъде. Правилното решение е това, което г-жа Нинова излезе и обяви – „поемам вина, омитам и го махам”. Това е положително и оздравително, защото останалите започват да си мислят, че в края на краищата рискът да ги хванат е голям и като ги хванат ще последва нещо", каза още министър-председателят.

Общинарят от Бургас е с повдигнати обвинения, че е помогнал на Димитър Желязков – Очите, да се укрие от наказателно преследване.

Според обвинението Бенчев е скрил срещу имотна облага на лице, извършило престъпление, за което го заплашват до 5 години затвор. Той стана известен преди време и с Ролс-Ройса си, за който Корнелия Нинова се ядоса. Освен това зам.-шефът на Общинския съвет бе помолен от БСП да напусне поста си. Той не е член на партията, но е издигнат с тяхната подкрепа. 

Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас е в болница, и ще остане там през следващите няколко дни.

Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев да напусне всички постове. Това написа в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по две-три мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни. Може пък и той да поеме отговорността да освободи шефа на митницата, която е дала на същия този Бенчев и на Митьо Очите да ги охраняват. Или на шефа на клона на НОИ в Бургас, който също опрял до услугите на Бенчев и “Очите”. „И малко му "завиждам” на Борисов - Бенчев не спря да го хвали и да му вика, че е мъжкар, а за мен една добра дума не намери и само ме хули. Разбрах, че премиерът ни бил във Варна. Не е лошо да намине и към Бургас. Лято е и замириса на море, концесии и още нещо…“, е написала още Корнелия Нинова.

Борисов категорично отрече информацията, че предстои смяна на вътрешния министър.

Във Варна Борисов заяви и че ще провери случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата. 

"Ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове”. Така премиерът Бойко Борисов коментира казуса с вероятното възлагане на обществена поръчка за доставяне на препарати за откриване на чума по овцете от компютърна фирма.

Въпросната компания е създадена в края на юни - около седмица, след като Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) официално обяви, че е открито първото огнище на чума у нас.

Едноличен собственик на фирмата е 28-годишният Никола Явахчов. Капиталът на компанията е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране.

"Основната ми дейност е компютри, но аз мога с тази фирма и ще правя всичко, което законът не забранява", категоричен беше той пред NOVA

За участие в обществената поръчка е поканена само неговата фирма.

Бързите си действия БАБХ оправдава с „необходимостта от неотложно възлагане на поръчката”.

От агенцията защитиха решението си с мотива, че "Глобул Вижън 2018" е единствената фирма, представила пълномощно да регистрира и продава въпросните продукти.

"Имам контакти във френската лаборатория и преговарям с тях за дистрибуция на техните продукти от 6 или 8 месеца", посочи Явахчов.

Единствено тази френска фирма предлагала китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, регистрирани в Република България, категорични са от БАБХ. 

Никола казва, че все още не е спечелил поръчката. Поканен бил само за договаряне. А създалата се около името му ситуация определя като "атака" от по-големите в бранша. 

Днес 28-годишният компютърен специалист с амбиция да се развива и в друг сектор е категоричен, че няма да се откаже. Защото не вършел нищо нередно. Само бизнес. 

По-късно от БАБХ заявиха, че спират поръчката. 

Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев. На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че тя не му е поискана от премиера.

По темата с контрабандата Борисов коментира, че стотици мастърбокси цигари са хванати от митничари и служители на ГДБОП.

Много интересно са прикрити – все едно дървета гледаш, а вътре пълни с цигари. И като ги захванаха контейнерите от Бургас, стигнаха до София. Така че съм убеден, че следващите три месеца, когато отчитаме резултатите от битката с контрабандата на цигари, с тези няколко контейнера ще сме още по-надолу“, коментира Борисов.

„От нощеска върви една много сериозна операция, която започна от Бургас, по превишената скорост. Сега им купихме най-добрите машини с фабрично вградени видеокамери – залепват се за тебе, карат, филмират те и оставаш без книжка. Така че сме ги изкарали по пътищата, отгоре имаме и хеликоптери, които снимат до 1 кв. см., радари и веднага ще се усети ефектът“, каза Борисов.

Ако варненци искат, ще се направи рибарско пристанище, както направихме на много други места като в Поморие, Созопол. Изключително сложно е съоръжението на бул. „Васил Левски“ във Варна и е важно да се строи качествено. Ще бъде изграден и паркинг до парка-музей „Владислав Варненчик”, коментира още той.