Борисов: Очаквам ескалация на напрежението

23 Март 2018 | 13:07
0 коментара
Политика

"В момента сме във време, много по-тежко от това на Студената война. Тогава нещата горе-долу имаха правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство,", заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в срещата на лидерите на Европейския съюз.

Лидерите на ЕС излязоха с обща позиция за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според тях е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал".

ЕС отзовава за консултации посланика си в Русия

Стъпихме на твърденията на Великобритания за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация. Поисках повече доказателства, каза Борисов.

"Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме", заяви още той.

"Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежение.

Много държави ще започнат да отзовават посланиците си", предупреди Борисов.

На въпроса дали българското правителство ще реагира, той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". Като се прибера, ще разговарям с колегите, допълни министър-председателят.

Добавете Вашия коментар

TOP