Една година управление начело на трети кабинет, Бойко Борисов се гордее с това, че България е трета в Европа по най-нисък външен дълг, срамува се обаче от неуспеха да се представи Истанбулската конвенция пред обществото и нейното приемане.

„Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лева.

Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа”, заяви министър-председателят пред NOVA.

Борисов определи Румен Радев като държавен президент само на една партия.

"За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява, заяви Бойко Борисов".

„Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда.

Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един. А Радев се държи като президент само на две партии - БСП и ДПС”, така премиерът коментира словесната битка между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

По повод зрелищния арест на кмета на община Младост Борисов заяви, че той лично не харесва такава показност, но преброяването и описването на банкнотите една по една, часове наред на улицата, е било наложително.

Борисов припомни случай от времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър и дело падна заради това, че парите не са били преброени.

„Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва”, категоричен бе министър-председателят.

Той призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние на тях не им се месим, заяви Бойко Борисов, запитан как ще коментира доклада на "Репортери без граници", който поставя България на 111-о място по свобода на словото в света.

Борисов заяви, че никой не се меси в държавните медии, там няма кой да се оплаче от натиск. Какво да направим ние, за да спрат Прокопиев и Пеевски да воюват, запита още премиерът.

Колкото до коалицията, той посочи: Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии. Докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни ценности.

Премиерът си обяснява разминаванията с коалиционните партньори с това, че догодина ще се проведат избори за европейски парламент и местни избори. Там всички ще отидем като отделни партии - Сидеров иска да си привлича проруски избиратели, Симеонов иска бизнеса, пушачи, хотелиери, коментира Борисов.

Министър-председателят коментира покупката на три „Спартан”-а.

"Договори за поддръжка няма. Сега правим от два един. А в тях няма нито пушки, нито картечници, нито нищо", заяви Борисов.

Без оръжия били и 12-те ни „Кугър”-а, от които в момента летят само четири. Другите стоят на земята и са неизползваеми.

"Президентът говореше, че авиацията е приземена, а ще прави парад на 6 май", добави Борисов.

Трите „Пантер”-а, които авиацията ни притежава, били прекалено скъпи дори за френската армия, заяви още премиерът.

Относно приемането ни в Еврозоната, Борисов изрази надежда животът да не стане по-скъп след приемането на еврото.

„Смятам, че приемането ни в Еврозоната би донесло позитиви за страната. Полагаме много усилия, защото това ще намали лихвите по кредите и ще даде една стабилност”, каза Борисов.

Той подчерта още, че България е една от малкото страни, които не са продали златото си при първия му мандат.

От царя и от Живков чувал едни и същи неща, каза още Борисов. На въпрос плаши ли се от сравнения с Тодор Живков заради продължителността на управление, той каза: Щях да се плаша, ако по някакъв начин насилствено съм държал властта. Аз станах за подигравка с оставките си. Ето ви г-н президент, ето ви Корнелия, заповядайте управлявайте. Да проведат избори не могат да ни бият.