Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров напуска поста си и излиза в пенсия.

Той е подал нужното заявление в Министерството на културата. Димитров е достигнал нужната възраст и стаж.

Министър Боил Банов е подписал документа и така Димитров излиза в пенсия още от 1 ноември 2017.

Димитров е виден националист и един от най-популярните и едновременно противоречиви историци в страната. Едновременно е познат на обществеността като дългогодишен ръководител на историческия музей, телевизионна персона и политик.

Начело на НИМ застава за пръв път в края на 1994. През 1997-1998 влиза в конфликт с президента Петър Стоянов по повод връщането на „История славянобългарска” в Зографския манастир.

Отстранен е от поста от министърката на СДС Емма Москова  през 1998.

След 3 години е назначен отново след конкурс.

През неговото управление музейната експозиция беше преместена от сградата на Съдебната палата на бул. „Витоша” в бившата резиденция на Тодор Живков в кв. „Бояна”. 

Паралелно с работата си в музея Димитров е активен политически деец най-напред на БСП, а впоследствие на ГЕРБ. Напуска столетницата именно заради подкрепата и приятелството си с Бойко Борисов. В началото на първото правителство на Борисов е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина и държавните архиви. 

През 2009г. е официално огласено, че е сътрудничил на Държавна сигурност през 70-те и 80-те под псевдонимите Тервел, Кардам, Богдан и Телериг.